Jordbruk SLC

39 ålänningar nominerade
till nordiska mattävlingen

Totalt 39 nomineringar har gjorts på Åland inför den nordiska mattävlingen EMBLA Nordic Food Awards med final i Reykjavik på Island i månadsskiftet maj-juni.

De åländska nomineringarna har en jämn spridning över tävlingens olika kategorier. Flest anmälningar med sju vardera har klasserna Nordisk Råvaruproducent och Nordisk Mathantverkare.

Sex deltagare är nominerade i kategorin Nordisk Mat till Många och fem nomineringar finns i kategorierna Nordisk Matkommunikatör, Nordisk Matentreprenör samt Nordisk Mat till barn och unga.

Kategorin Nordisk Matdestination har fyra nomineringar.

Banar väg för nya mattrender

Den åländska juryn som består av hållbarhetslotsen Karin Rosenberg-Brunila, hushållsläraren Harriet Strandvik och livsmedelsproducenten Tage Eriksson gör nu den slutliga nomineringen inför den åländska delfinalen.

Karin Rosenberg-Brunila som på Ålands Producentförbunds uppdrag koordinerar arrangemanget på Åland betonar tävlingens betydelse och framhåller att de nominerade banar väg för framtidens mattrender och verksamheter.

– Det handlar om det goda exemplet i varje kategori, det unika sättet att göra något på ett nytt sätt eller hur man tar tillvara traditionen. Den inspiration och kunskap som vi delar med oss av i EMBLA ger näring åt våra egna verksamheter och företag härhemma.

I den åländska delfinalen måste det finnas minst tre bidrag i respektive kategori för att kvalificera en representant till finalen i Reykjavik.

När EMBLA Nordic Food Awards avgjordes förra gången i Köpenhamn fick Åland en guldmedalj genom matskribenten, krögaren, kocken och TV-kändisen Michael Björklund som utsågs till Nordisk Matkommunikatör 2017.