46242865025 3D92B91144 O 1
En avtalslös Brexit vore katastrofal för det brittiska jordbruket, varnar den brittiska producentorganisationen NFU:s ordförande Minette Batters. FOTO: NFU
Jordbruk EU Marknad

Kaotiska Brexit-utsikter
för det brittiska jordbruket

De senaste veckornas politiska debatt om Brexit har varit minst sagt kaotisk. De brittiska producenterna varnar för stigande matpriser och kännbara följder för den inhemska matproduktionen om det brittiska utträdet ur EU blir verklighet.

Landets fyra stora producentorganisationer har sänt ett brev till finansminister Philip Hammond för att varna regeringen för följderna av Brexit. Bakom brevet står NFU, NFU Scotland, NFU Cymru och Ulster Farmers´ Union.

En avtalslös Brexit vore katastrofal för det brittiska jordbruket, heter det i brevet. Enligt NFU-ordföranden Minette Batters lider både jordbrukare och konsumenter, som litar på produktionen av trygga, hållbara och prisvärda brittiska livsmedel.

Matvaror från EU är i dag tullfria, men en avtalslös Brexit med tullsatser enligt WTO:s regler skulle få svåra följder. Enligt handelns beräkningar stiger priset på cheddarost med 32 procent, på nötkött med 29 procent medan tomater blir 9-18 procent dyrare.

Omvänt skulle 60 procent av alla brittiska matvaror, drycker och foder beläggas med tull om de exporteras till EU. Som exempel nämns 27 procent på fågelkött, 46 procent på lammkött och 65 procent på nötkött.

Matförsörjningen är ytterst sårbar

Enligt det brittiska forskningsprogrammet Global Food Security är 52 procent av den brittiska matförsörjningen inhemsk mat. EU försörjer 29 procent av den brittiska marknaden medan resten kommer från Afrika, Asien samt Nord- och Sydamerika.

Producentorganisationerna hänvisar till sårbarheten inom den brittiska matförsörjningen. Bara två länder står för 69 procent av den brittiska importen av grönsaker medan 54 procent av britternas vete härstammar från tre länder.

Försörjningen med färska frukter hänger till 44 procent på fyra länder. Under våren importeras 90 procent av sallaten, 80 procent av tomaterna och 70 procent av frukten från eller via den europeiska kontinenten.

Miljöminister Michael Gove har föreslagit att regeringen ska höja importtullarna på känsliga produkter för att skydda de brittiska producenterna. Samtidigt ska konsumenterna skyddas mot alltför snabba prishöjningar.

Enligt Gove behöver Storbritannien ett tullsystem som garanterar möjligast stabila priser medan känslig produktion skulle skyddas. Men tullarna på känsliga produkter kan ändå justeras till en lämplig nivå för att inte bli för dyra i inköp.

Krångliga tullavgifter

I medlet av mars meddelade regeringen att tullen ska sänkas till noll för 87 procent av all import om det blir en avtalslös Brexit. Ost, smör och nötkött från EU ska i alla fall mötas med tullar för att skydda det egna jordbruket.

Enligt regeringens plan för ”No Deal” ska importullar gälla för 16 procent av alla EU-produkter. Importtullen för nötkött ska fastställas till 53 procent av normaltullen. Det innebär 12,8 procent jämte 176,80 euro per 100 kg.

För fågelkött gäller 60 procent av normaltullen, för griskött 13 procent, för smör 32 procent och för cheddarost 13 procent. Också för socker föreslås tullar. Den irländska gränsen ska i alla fall förbli öppen.

Dagens tullar på nästan alla känsliga jordbruksprodukter från länder utanför EU skulle ändå slopas, inklusive nöt- och fågelkött, cheddar, smör, socker och griskött. Det är skrämmande, konstaterar Minette Batters.

De brittiska producenterna betonar att regeringen tar stora risker genom att öppna gränserna för utländska produkter som produceras billigt utan att möta bestämmelserna för miljön eller djurskyddet, som landets egna producenter måste följa.