Jordbruk EU Marknad

EU förbereder en hård Brexit

Än så länge finns det chanser att avvärja en hård Brexit, men tiden börjar bli knapp. EU-kommissionen har redan färdigställt planerna på ett brittiskt utträde utan avtal. I så fall blir Storbritannien ett tredjeland utanför EU den 12 april 2019.

Enligt EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har risken för ett avtalslöst utträde ökat. Bryssel hoppas ännu på en lösning för ännu är det inte för sent att enas. Allt hänger på britterna själva. EU har gjort sina läxor.

Också efter en hård Brexit förutsätter EU att Storbritannien håller fast vid sina förpliktelser, uppmanade Barnier. Det gäller framför allt medborgarrättigheterna och arrangemangen vid gränsen mellan Irland och Nordirland.

I så fall upphör all EU-lagstiftning att gälla i Storbritannien utan chans till övergångsperiod. Det kan förorsaka omfattande störningar och förändringar på många plan. Handeln mellan Storbritannien regleras genast enligt WTO:s regler.

Det innebär att EU blir skyldigt att tillämpa sina regler och tullar direkt vid gränsen mot Storbritannien. Det omfattar kontroller för tull, djur- och växtskyddsnormer och inspektioner som säkerställer att alla lagar följs på vardera sidan av gränsen.

EU-ländernas tullmyndigheter är förberedda på den nya situationen, men ändå kan kontrollerna medföra kännbara förseningar. Brittiska stödmottagare slutar också att få EU-bidrag och får inte längre delta i EU:s upphandlingar på samma villkor som tidigare.

Brittiska medborgare är inte längre EU-medborgare och ska kontrolleras då de korsar gränsen till ett EU-land. Medlemsländerna har redan genomfört omfattande förberedelser i hamnar och på flygplatser för att förebygga onödiga förseningar.

Vid en avtalslös Brexit kan EU fortsätta att betala ut stöd till mottagare i Storbritannien enligt kontrakt som har undertecknats före den 30 mars 2019. En förutsättning är att Storbritannien fullgör sina skyldigheter enligt 2019 års budget.

Inom jordbruket finns en rad olika instrument tillgängliga för att hantera de omedelbara effekterna av det brittiska utträdet. För övrigt är EU fokuserat på att skydda EU-ländernas producenter och gårdar.

EU-27 är en viktig exportör av livsmedel till Storbritannien. Värdet av exporten motsvarade 40 miljarder euro under 2017. Från och med utträdet blir Storbritannien EU:s viktigaste handelspartner för både import och export av jordbruksprodukter.

I ett avtalslöst scenario kommer internationella avtal med EU inte längre att gälla för Storbritannien. För EU:s del förblir frihandelsavtalen oförändrade. EU-företagen måste kontrollera att ursprungsreglerna följs, då brittiska varor inte längre är EU-produkter.