Jordbruk Tema

Stödansökan – nyheter för 2020

2020 fortsätter stödsystemet som tidigare, men årets stödansökan bjuder ändå på några mindre nyheter.

En av de nya sakerna är att hela miljöförbindelsen nu kan avslutas utan återkrav. Gällande avslutandet av enskilda åtgärder i miljöersättningen så kan du avsluta åtgärder i förbindelsen genom att anmäla dem i samband med huvudstödansökan per 15.6 på blankett 479.

Det går ändå inte att byta eller lägga till åtgärder på grund av förlängningen.

Notera också att en hel åtgärdsgrupp avslutas samtidigt. Vill du till exempel avsluta skyddszonerna måste du frångå hela gruppen miljövårdsvallar. Där ingår också NVÅ-vallar och flerårig miljövall.

Stödet för enskilda skiften återkrävs från 2015 – om du fortsätter miljöersättningen 2020 – om skiftet tas bort ur förbindelsen, till exempel vid beskogning. Det sker också om du inte uppfyller förbindelsevillkoren för åtgärden, till exempel om du börjar odla annat på en skyddszonsvall.

Det sker ändå inget återkrav om skiftet byter ägare. Då kan åtgärden antingen avslutas eller så fortsätter den nya ägaren med åtgärden.

Förbindelsevillkoren ska följas till och med 30.4 trots att åtgärden eller förbindelsen avslutas.

En nyhet i kartapplikationen i Vipun är att du nu kan lägga till eget material på kartan till hjälp för ritandet av skiften. På Vipuns (stora) karta finns uppe till vänster en knapp ”Lägg till eget material på kartan”. Själva materialet läggs till genom att välja den önskade filen med knappen Bläddra...

Det egna materialet, som har lagts till på kartan, visas som en egen kartnivå på kartan och i listan över kartnivåer. Kartnivån kan också gömmas och vid behov raderas via listan över kartnivåer. Det egna materialet hålls kvar på kartan ända tills du raderar materialet från kartan.

Materialet som har lagts till på kartan syns endast i den aktuella webbläddraren. Materialet skickas inte till servern och det visas inte till övriga användare. Materialet bör finnas i en Shapefile (.shp) fil och använda det finska ETRS plankoordinatsystemet (ETRS-TM35FIN).