Graspsmith1
SLC:s trädgårdsombudsman Johanna Smith uppmanar producenterna att ansöka om medlemskap i GLOBALG.A.P:s nationella verksamhetsgrupp KATTRY. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk SLC Marknad

Kom med och påverka
GLOBALG.A.P.-certifieringen

Nu har producenterna möjlighet att påverka den finländska GLOBALG.A.P.-certifieringen och ansöka om medlemskap i den så kallade KATTRY-gruppen, till vars uppgifter bland annat hör att anpassa tillämpningen av GLOBALG.A.P. till finländska förhållanden och lagstiftning.

I Finland är det Trädgårdsförbundet som sköter KATTRY:s praktiska arrangemang. SLC är en av Trädgårdsförbundets samarbetspartners i projektet med att ta i bruk GLOBALG.A.P.-certifieringen.

Projektet inleddes i april i år och första steget för att kunna tillämpa tilläggsdelen GRASP är alltså att KATTRY-gruppen tillsätts. 

– Gruppens uppgift är att uppdatera tillämpningarna och se till att de inte går i kors med finländsk lagstiftning. Vilken odlare eller organisation som helst kan anmäla sig till KATTRY och nu söker Trädgårdsförbundet också pilotgårdar för det första skedet, berättar SLC:s trädgårdsombudsman Johanna Smith.

Utbildningen för pilotföretagen är kostnadsfri. Trädgårdsförbundet söker också potatis- och trädgårdsodlare som är intresserade att komma med som pilotföretag.

– Som medlem i KATTRY får man en inblick i hur ett internationellt certifieringssystem fungerar och ger möjlighet att påverka hur GRASP-tilläggsmodulen tas i bruk i Finland. Medlemmar kan påverka de standardversioner som utarbetas och kan också utbyta åsikter med medlemmar i KATTRY-grupper i andra länder, säger GLOBALG.A.P.-specialisten Anne Piirainen på Trädgårdsförbundet.

Utökade certifieringskrav från 2022

Bakgrunden till att GLOBALG.A.P-certifieringen tas i bruk i Finland är bland annat Lidls utökade certifieringskrav, som kommer att träda i kraft i januari 2022.

– Vi är många odlare som idag endast har IP grundcertiering. Från och med 1.1.2022 bör man ha antingen IP Sigill eller GLOBALG.A.P, förklarar Smith.

Hon kommer själv att ansöka om medlemskap i KATTRY-gruppen och sitter också i styrgruppen för projektet.

– Från SLC:s sida är det förstås frivilligt att gå med i GLOBALG.A.P., men vi är intresserade att vara med där och kunna påverka. Många av våra medlemmar behöver den här certifieringen.

Tillsvidare är det endast Lidl som kräver GLOBALG.A.P. från och med 2022. De andra aktörerna har hittills varit nöjda med de andra certifieringssystemen.

– Dock tror jag nog att vi alla småningom kommer att gå den här vägen, säger Smith och tillägger att för de producenter som agerar på den internationella marknaden är det nog bra att ha GLOBALG.A.P.

Ansökan bör ske inom maj månad

Anne Piirainen vill liksom Johanna Smith uppmana odlarna att ta chansen och ansöka om medlemskap.

– Det är nu, det vill säga inom maj månad, som det skulle gälla att anmäla sig i KATTRY om man vill vara med och påverka GLOBALG.A.P:s kommunikation och ställning i Finland.

Att ansöka är möjligt för alla intresserade gårdar som har en orsak att vara med. Möten kommer att hållas ett par, tre gånger i året och på mötena kommer man att gå igenom aktuella frågor.

KATTRY-grupper finns bland annat i alla europeiska länder samt i Norge och Danmark.

Man kan anmäla sig till KATTRY via GLOBALG.A.P:s elektroniska registreringsformulär eller ta kontakt direkt med Anne Piirainen på Trädgårdsförbundet för närmare information.

– Även om man sköter anmälan direkt till GLOBALG.A.P., så önskar vi på Trädgårdsförbundet att man också meddelar oss om saken, säger Piiroinen.


Tilläggsinformation om GOBALG.A.P. och KATTRY finns på svenska på SLC:s hemsida.
På webbsidan finns även allmänna regler och krav på svenska och engelska för den som söker om certifiering för odlingsväxter enligt GLOBALG.A.P.-standard. Materialet är avsett för SLC-medlemmar, som kan ta del av dokumenten genom att logga in.