Jordbruk

Jordbrukare som jobbar
på kryssningsfartyg ska se över
LFöPL-försäkringen

Jordbruksföretagare som också arbetar på kryssningsfartyg under svensk flagga ska se över sin pensionsförsäkring, påminner Leena Vehkomäki, försäkringsteamledare vid Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA.

– Den som arbetar under svensk flagg omfattas av det svenska socialskyddet, säger Vehkomäki. Ett typiskt exempel är en åländsk jordbruksföretagare som också arbetar för Viking Rederiet Ab.

För personer som jobbar under svensk eller annan utländsk flagga gäller det att se över socialskyddet, och vid behov avsluta LFöPL-försäkringen hos LPA.

– En del av dessa anställda har redan i 10 år berörts av ett undantagstillstånd, vilket möjliggjort att socialskyddet delats mellan Finland och Sverige. Det undantagstillståndet har nu upphört.

LPA har inte möjlighet att kontrollera vilka personer som berörs av omställningen, men främst gäller det personer i de svenskpråkiga delarna av Åboland och på Åland. Pensionsskydsscentralen har skickat ut brev där det framgår att socialskyddet upphör på våren.

– Det är viktigt att personerna själva är aktiva och kontaktar sin lokala LPA-ombudsman om socialskyddet upphört, säger Vehkomäki. Ombudsmännen i dessa områden är insatta i problematiken och vet hur man ska gå till väga.