Jordbruk

Högre arealkrav för stöd
gynnar aktiva lantbrukare

Om de nuvarande arealkraven för jordbruksstöd höjdes till 5, 10 eller 15 hektar skulle den mark som inte längre är stödberättigad troligen lösgöras för större gårdar. Ett ökat utbud av mark skulle sannolikt vara positivt för de gårdar som klarar av de nya kraven och som kan ta del av det markutbud som frigörs.

Det konstateras i en utvärdering av Ålands Landsbygdsutvecklingsprogram för åren 2014-2020. I utvärderingen som gjorts av Ålands statistik- och utredningsbyrå Åsub tillsammans med forskningsinstitutet Nordregio noteras också att antalet stödmottagare skulle minska vid ökade arealkrav.

Detta skulle sannolikt leda till en föryngring inom jordbrukarkåren eftersom andelen stödmottagare som fyllt 65 år är ”klart högre” på de gårdar som skulle falla bort vid utökade arealkrav.

Höjda arealkrav slår mest mot skärgården

Men utredarna påpekar också att de ”allvarligaste effekterna” av höjda arealkrav drabbar skärgården. Årets analys visar att de ”ojämna regionala effekterna av höjda arealkrav” ytterligare har förstärkts jämfört med läget för tio år sedan.

– Inför en förändring i arealkravet bör även följdverkningarna i form av omstrukturering av jordbruksmarken, de regionala verkningarna och möjliga miljökonsekvenser inkluderas i beslutet, heter det i rapporten som landskapsregeringen nu har godkänt.

Det åländska LBU-programmet för åren 2014-2020 omfattar totalt 58,5 miljoner euro, men programmet och utvärderingen kommer att pågå fram till 2024.

Beträffande effekterna av stöden för jordbrukets investeringar konstaterar utredarna att Åland jämfört med andra nordiska EU-länder har en ”hög ambitionsnivå”.

– Men precis som i Norden och resten av EU släpar implementeringen och utbetalningar av stödet efter.

Ett drygt tiotal jordbrukare som fått investeringsstöd har intervjuats och de efterlyser bland annat enklare och mer flexibla ansökningsprocesser exempelvis när lantbrukare gör gemensamma investeringar. Utredarna drar också slutsatsen att jordbruksstöden behöver kompletteras med fler olika instrument som exempelvis garantier för lån.