Inkomstregister
Kolla att uppgifterna för dina anställda är korrekt införda i inkomstregistret. Felaktiga uppgifter kan leda till problem med till exempel pensionsförsäkring. ARKIVFOTO
Jordbruk

Kontrollera uppgifterna
i inkomstregistret – ett fel i
webbtjänst i fjol gav fel uppgifter

Det lönar sig att kontrollera uppgifterna i inkomstregistret, eftersom ett fel i tjänsten Palkka.fi i fjol gjorde att uppgifterna inte stämde. Felaktigt införda uppgifter kan leda till problem med till exempel pensionsförsäkring.

Ett fel i tjänsten Palkka.fi gjorde att uppgifter som fördes in i inkomstregistret i början av 2019 inte stämde, meddelar Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA. Om du har betalat ut lön till FöPL- eller LFöPL-försäkrade arbetstagare under tiden 1.1-5.6 2019 ska du kontrollera att innehållet i anmälan om löneuppgifter i inkomstregistret är korrekt.

– Felet i tjänsten korrigerades och uppgifter som registrerats senare under året berörs inte av samma fel, säger Leena Vehkomäki, försäkringsteamledare vid LPA.

Däremot kan det ändå förekomma fall där arbetsgivaren fört in uppgifterna i inkomstregistret på fel sätt, eller där information saknas.

– Om en anmälan gjorts men den är bristfällig upptäcks det i våra granskningar och ärendet går vidare till korrigering, säger Vehkomäki.

Felaktigt införda uppgifter måste korrigeras, eftersom det annars kan leda till problem med till exempel pensionsförsäkring. Korrigeringen görs via inkomstregistrets e-tjänst eller i Palkka.fi.

– Än så länge innebär felaktigt ifyllda uppgifter inte sanktioner, men så småningom blir det reprimander. Av egen erfarenhet kan jag säga att det lönar sig att fylla i uppgifterna rätt från början, eftersom det är besvärligt att korrigera informationen i efterskott.

Ifall löner inte syns alls i inkomstregistret måste pensionsbolaget tolka det som försummande av försäkringsskyldigheten, och då tillkommer förseningsräntor på premierna.

Smidigt när anmälan görs i tid

När uppgifterna matas in korrekt och vid rätt tidpunkt i inkomstregistret betyder det också att LPA får uppgifterna i tid, påminner Vehkomäki. 

– Uppgifterna från inkomstregistret går direkt till skattemyndigheterna, arbetspensionsbolagen och försäkringsbolagen, utan att någon skild anmälan behöver göras.

Om en ung arbetstagare är berättigad till bostadsstöd eller sjukdagpenning från Folkpensionsanstalten FPA måste också LFöPL vara i skick.

– Kom ihåg att ansöka om den unga arbetstagarens LFöPL i tid, säger Vehkomäki. Annars betalas inte heller FPA-stöden ut korrekt vilket kan medföra besvär.

LPA försäkrar en LFöPL-försäkrads familjemedlem genom informationen i inkomstregistret.

– Finns informationen inte i registret så frågar vi nog efter den tills den dyker upp, försäkrar Vehkomäki. Vi övervakar också att de försäkrade personernas löneuppgifter är införda i inkomstregistret. Däremot väntar vi ifall lantbruksföretagare till exempel betalar ut löner i slutet av året.

Om du är en LFöPL-försäkrad arbetsgivare och betalar lön till en anställd eller familjemedlem ska du anmäla löneuppgifterna till inkomstregistret senast på den femte dagen efter att lönen betalas ut. Det samma gäller om ditt företag betalar lön till dig. 

Mera information om hur uppgifterna korrigeras finns på webbplatsen palkka.fi under Meddelanden.


Tips för anmälan av löneuppgifter till inkomstregistret

När du anmäler lönebetalningsuppgifter till inkomstregistret för LFÖPL-försäkrat arbete gällande till exempel en familjemedlem, LFÖPL-företagare eller hans eller hennes maka/make, välj då LFÖPL som slag av arbetspension. 
Fyll i fältet för närmare information om försäkringen/ingen försäkringsskyldighet: 
• Ingen försäkringsskyldighet (arbetspensionsförsäkring)
• Ingen försäkringsskyldighet (arbetslöshetsförsäkring)
• Ingen försäkringsskyldighet (arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring)
Du minns väl att du som arbetsgivare också ska betala sjukförsäkringsavgift.
För personer under 16 år och över 67 år tas arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift inte ut.
Välj då under punkten Ingen försäkringsskyldighet också:
• Ingen försäkringsskyldighet (sjukförsäkring)
• Under tilläggsuppgifter om inkomsttagaren väljer du Företagare, ingen FÖPL- eller LFÖPL-försäkringsskyldighet
Läs mer på Inkomstregistret webbplats: Anmälan av försäkringsuppgifter till inkomstregistret för FöPL-/LFöPL-försäkrade företagare
Källa: LPA