På grund av den rådande situationen med coronaviruset och läget med undantagstillstånd i landet kommer ÖSP:s verksamhet under de kommande veckorna att tillfälligt förändras.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
EU-kommissionen har beslutat att förbjuda användningen av tiakloprid i skadedjursbekämpningen, meddelar Säkerhets- och kemikaliverket Tukes.

Coronavirusets framfart har synts i hela landet som ökad åtgång i butikerna, meddelar både K- och S-kedjorna. Handelskedjorna tackar de finländska livsmedelsproducenterna som möjliggör tillgången på mat i butikerna även under undantagstillståndet.

På den tyska ön Riems i södra Östersjön inleddes nyligen ett forskningsprojekt som testar möjliga smittovägar för coronavirus via boskap. Forskarna hoppas på resultat som kan bidra till utvecklingen av mediciner och vaccin, uppger den tyska nyhetstjänsten ntv.
Efter två dåliga skördeår efter varandra var 2019 en positiv återgång till det normala för åkergrödornas del, uppger Naturresursinstitutet.

De tyska sparrisodlarna är beroende av utländsk arbetskraft för den korta och intensiva skörden. I år får inga utlänningar komma till Tyskland på grund av coronakrisen. I stället kunde arbetslösa kockar och kypare rycka in, föreslår jordbruksminister Julia Klöckner.
På grund av coronavirusets snabba spridning vidtar SLC nya åtgärder. Möten och evenemang i Nyland inhiberas.

Coronakrisen har drabbat Europa på allvar. EU-institutionerna arbetar på sparlåga. Flera viktiga möten har inhiberats. Det väntas fördröja den fortsatta behandlingen av både CAP-reformen och EU:s långtidsbudget.
Stödinfotillfällen anordnas inte i Nylandsregionen våren 2020. Orsaken är den rådande coronavirussituationen och myndigheternas rekommendationer för att stoppa smittspridningen.

Utvecklingen mot större jordbruksenheter fortsätter. Det ställer högre krav på producenternas ekonomiska kunnande. För att skapa bättre förutsättningar för att klara framtidens utmaningar startar ÖSP det nya projektet ”Ekonomilaboratoriet”.

Lari Helenius från Restaurang Olo i Helsingfors är Årets Kock 2020. Årets Servitör 2020 är Christian Angelov från Restaurang Finnjävel, Helsingfors.

Man ska inte vara rädd för att göra misstag, eftersom rädslan att göra fel är en fiende till utveckling. Det var en av sakerna som deltagarna fick lära sig på Ålands Hushållningssällskaps välbesökta Minimässa i Mariehamn den 5 mars.