Jordbruk

Gipsspridningen i Åboland
fick en bra start

Inom programmet för effektiverat vattenskydd spred man år 2020 gips som binder näringsutsläpp på sammanlagt nästan 9.000 hektar åkrar i syfte att förbättra Skärgårdshavets tillstånd. Försöken med andra nya vattenskyddsmetoder inom jordbruket, det vill säga spridning av strukturkalk och fiberslam, framskred också, uppger Miljöministeriet.

Gipsspridningen genomfördes i samarbete med såväl jordbrukare inom Egentliga Finland som myndigheter, jordbruksrådgivare och aktörer som levererade och spred gipset. Detta nya samarbete gav värdefull information om genomförandet av gipsbehandlingar i stor skala och om jordbrukarnas erfarenheter.

En ny ansökningsomgång för gipsspridning inleds i vår. Gipsspridningen är avgiftsfri för jordbrukarna. I år är målet att sprida gips på sammanlagt 20.000 hektar åkrar i Skärgårdshavets avrinningsområde.

De första forskningsresultaten från försöken med strukturkalk och fiberslam kommer under detta år. Enligt preliminära resultat har belastningen av fasta partiklar och fosfor i avrinningsvattnen minskat och betskörden förbättrats.

År 2021 ska det för jordbrukarna utarbetas en handbok om hur metoderna ska tillämpas och hur de påverkar odlingen och belastningen på vattendragen.