Korteniemi Rukiin Puintia Juhani Mattila Medium
Korteniemi gård är en levande gård på vars åkrar och trädgårdsjord odlas gamla inhemska växtsorter med traditionella odlingsmetoder. FOTO: Juhani Mattila
Jordbruk Livet på landet

Finlands jordbruksmuseum har
valt Korteniemi traditionsgård
till sommarens utflyktsmål

Finlands jordbruksmuseum Sarka har valt Korteniemi traditionsgård till sommarens utflyktsmål för år 2021. Korteniemi gård, som ligger i Liesjärvi nationalpark i Tammela i sydvästra Tavastland, är en gammal skogsvaktargård som upprätthålls av Forststyrelsen. På somrarna lever man här som i Finland på 1910-talet.

Korteniemi är en levande gård på vars åkrar och trädgårdsjord odlas gamla inhemska växtsorter med traditionella odlingsmetoder. På gårdens ängar ser man också får, kor och hästar av lantras gå betande omkring samt frigående pickande höns och tupp. Arbetena på traditionsgården sker med frivilliga krafter i bästa talkoanda, där alla intresserade kan ställa upp.

På Korteniemi gård utförs ett värdefullt arbete för att värna och skydda gammal kultur, både vad gäller den fysiska miljön, odlingsväxter och husdjur av lantrassorter och -arter samt historiska byggnader och gammal byggnadskultur. Mycket betydelsefullt är att gamla arbetsmetoder och gammal kunskap överförs åt nya kunniga yrkesmänniskor.

Korteniemi Juhani Mattila Medium
Korteniemi gård är en gammal skogsvaktargård som upprätthålls av Forststyrelsen. FOTO: Juhani Mattila

Utflyktsmål för hela familjen

Korteniemi gård är ett utmärkt utflyktsmål för hela familjen och kan fritt besökas vid en tidpunkt man själv önskar. Gårdens guide är på plats under de officiella öppettiderna. Inträdet är fritt. Under sommaren anordnas olika evenemang och talkodagar, då man t.ex. tröskar ur rågkärvar med slaga i gårdens ria.

Finlands jordbruksmuseum Sarka valde sin utlokaliserade sommarutställning nu för fjortonde gången. Genom valet av ett sommarobjekt vill man på Sarkamuséet höja anseendet för det viktiga arbete som görs för att hålla vår lantbrukshistoria levande och lyfta fram värdefulla platser, fina samlingar och välskötta historiska miljöer.

Korteniemi traditionsgård är under år 2021 öppen i maj ti-fre kl.9-15, i juni ons-sö kl.11-17, i juli ti-sö kl.11-17 och i augusti och september ons-sö kl.11-17.

På Korteniemi gårds hemsidor hittar du mera uppgifter om traditionsgården och dess evenemang.