Vaall5
Vallskörden har inletts i Södra Österbotten, Österbotten, södra och västra Finland. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Växtodlingsrapport:
Nu riktas blickarna mot
åtgärder för att trygga skörden

Vårsådden är i huvudsak slutförs i Finland. Korn- och rybssådden är delvis på hälft i Tavastland, delar av Satakunta och landets norra delar. Stråsädens utveckling är ungefär en vecka senare än i genomsnitt, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Vi har fått regn i nästan hela landet, vilket har lett till att vårsådden har dragit ut på tiden. Regnen har dock gjort gott åt grödorna.

Inga större förändringar har gjorts i odlingsplanerna efter vårens höstsädskatastrof och de lokalt hårda regnen i månadsskiftet maj-juni. Vårraps har bytts ut till vårrybs och stråsädssorterna till tidigare sorter. Omsådd har till all lycka inte behövts med undantag för förstörda höstsådda grödor.

En del stråsäd kommer inte att sås på grund av vätan. På sådana skiften är viltväxter och vallar vettiga alternativ.

Grödorna utvecklas snabbt

Stråsäd finns i olika utvecklingsskeden på grund av den utdragna sådden. De första ogräsbekämpningarna är utförda, medan de sist sådda skiftena inte ännu har skjutit brodd. Broddskjutningen har i huvudsak varit jämn i hela landet.

Höstgrödornas skick är mycket varierande i olika landskap: i Södra Österbotten och Österbotten är de vid god tillväxt, men i södra och västra Finland är de bestånd som klarade vintern luckiga och glesa. Höstspannmålsskörden kommer inte i år att vara lika stor som i genomsnitt, då stora arealer kördes upp.

Höstrybs och -raps blommar i Södra Österbotten och Österbotten samt södra Finland. Höstrågen har skjutit ax och höstvetet har bildat flaggblad.

Ogräsbekämpningen har tagit fart efter sådden. Grödornas utveckling är nu snabb i hela landet och det är viktigt att utföra bekämpningarna i tid innan ogräsen hinner växa sig alltför stora.

Tilläggsgödsling behövs i goda bestånd. Kornet har tagit mest skada av de rikliga regnen. Kornbestånden har lokalt gulnat, vilket är ett tecken på syrebrist. Regnskurarna har lokalt varit hårda med den påföljd att vatten lokalt har blivit att stå på åkrarna.

En god vallskörd att vänta

Vallskörden har inletts i Södra Österbotten, Österbotten, södra och västra Finland. Skörden förväntas vara god i nästan hela landet. Regnen har fått vallarna att växa och tillväxten har varit snabb under den föregående veckan.

Situationen är sämst i västra Finland, där vallarna är luckiga och man har varit tvungen att komplettera.

Vallarnas kvalitet uppskattas vara god i hela landet. Det fuktiga och regniga vädret har varit bra för de skördade vallarna och regn är nödvändiga för en lyckad andra skörd.

Skörden av torrhö inleds efter midsommar i hela landet.

Vi har redan fått smaka på den första nypotatisen. Skörden av tidig potatis är minst måttlig och god i södra och östra Finland.

Sättningen av lagerpotatis inleddes senare än normalt och pågår fortfarande i delar av Österbotten och Södra Österbotten.

Trädgårdsväxterna ungefär en vecka försenade

Trädgårdsväxternas tillväxt är kraftig tack vare regnen och det varma vädret under de föregående veckorna. Det kylslagna vädret under början av säsongen har försenar beståndens utveckling med ungefär en vecka jämfört med genomsnittet.

Inhemska jordgubbar har redan en tid funnits att tillgå från tunnlar och växthus. Utbudet varierar så att man till exempel nu plockar de första jordgubbarna från tunnlar i Södra Savolax, medan skörden sannolikt inleds först kring midsommar i Kajanaland.

Vädret har varit gynnsamt för pollinerarna, även om de lokalt har störts av kyligt väder. Jordgubbarnas blomning på friland närmar sig toppen och på gynnsamma området utvecklas kartarna redan. Bestånden är i relativt bra skick och blomningen har inte störts av nattfrost. Huvudskörden ser i år ut att infalla i juli.

Hallon på friland börjar blomma. Vinbären har kart i söder och i norr fortsätter blomningen ännu. Äppelkarten utvecklas också med god fart.

Vädret i juli är avgörande för bär- och äppelskördens mängd och kvalitet, men för tillfället ser utsikterna för en god bärskörd bra ut.

Skörden av primörer på friland tar fart under midsommarveckan. Redan nu finns det utbud av knippgrönsaker samt morot, rädisa, kål och lök. I södra Finland växer särskilt kålväxterna och lök mycket bra.

Sallaten har lokalt lidit av frost under duk, varför bestånden är senare än normalt eller luckiga. De tidigast sådda ärterna blommar.

Förekomsten av skadeinsekter är sedvanlig och det är nödvändigt att göra observationer i bär-, äppel- och grönsaksodlingar. På jordgubbar har man till exempel rapporterat hallonvivel, hjortronlövbagge och tripsar. På jordgubbar ska man observera hjortronlövbaggar och tripsar och vid behov vidta bekämpningsåtgärder.

På grönsaker förekommer en del kålmal, varför det är viktigt med observation och bedömning av bekämpningsbehovet. Jordlopporna förekommer sig också. Morotsbladloppan, morotsflugan och lilla kålflugan flyger också nu.