SLC - 96Dcba6B5E5Fea3B Org
Nytt nätverk för rekrytering av arbetskraft

Aktörer från TalentCoastline-ekosystemet, EURES-nätverket och landsbygden sammankom förra veckan i Närpes. På mötet grundades ett nytt nätverk för sysselsättningen inom primärproduktionen och livsmedelsindustrin. Med hjälp av nätverket delas information och utvecklas den internationella rekryteringen etiskt hållbart för landsbygdens och livsmedelsindustrins behov. I samarbetet deltar även Satakunta arbets- och näringsbyrås EURES.

Många nya studerande antagna till skogs- och lantbrukslinjer

Intresset för skogsbruk har ökat glädjande mycket och för lantbrukslinjerna är intresset stabilt, berättar Johnny Sved, yrkeshögskolan Novias utbildningsledare för de svenskspråkiga utbildningarna inom bioekonomi, lantbruk och skogsbruk.

Spannmålsskörden 2019 räckte även till export

Skörden av inhemsk brödsäd 2019 räckte till för att täcka behovet i Finland. Importen av spannmål var rekordliten under tiden mellan juli 2019 och juni 2020. Den viktigaste orsaken var sannolikt att rågskörden hösten 2019 var den största på 30 år, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Matmarknad
Ny matmarknad ser dagens ljus i Ingå

Matmarknaden på Gammelgården är ett nytt matevenemang som ordnas i Ingå den sista helgen i september. Matmarknaden hålls på museiområdet Gammelgården i Ingå.

SLC - Soderlangvik 1
Söderlångvik Gårds Äppeldag firas för femtonde gången

Äppeldagen är en skördefest där det inhemska äpplet firas genom att erbjuda mycket läckerheter och ett spännande program för hela familjen. Traditionsenligt firas Äppeldagen den sista lördagen i september.

SLC - Dsc02648
Unika knölar plockas på Åland

Två somrar i rad har Mathias Johansson, 37 år, testat odling av sötpotatis, eller batat som de också kallas, i Saltvik på Åland.

Insändaren: Hur kan banken behandla en långvarig kund så här?

Hur kan banken kasta ut två människor från deras hem? Ta ifrån dem deras livsverk? Är det inte någonting som hör till 1800-talet? frågar sig Göran och Marlene Sjölund i en insändare.

SLC - Dsc02717
Billigare spannmålsfrakt stöter på åländskt grund

Ab Lantbruk som har hand om praktiskt taget all handel med konventionell åländsk spannmål vill få bort en grynna som gör att större fraktfartyg inte kan ta full last från spannmålstorken vid Färjsundet.

Industrins och handelns användning av spannmål

Under skördeåret 1.7.2019-30.6.2020 (förändring från föregående skördeåret inom parentes) köpte industrin och spannmålsförmedlarna 2,1 miljarder kilo (+32 %) spannmål och 46 miljoner kilo (-26 %) rybs och raps från lantgårdarna. Uppgifterna framgår av Naturresursinstitutets statistik.

SLC - Sppris3
Han välkomnar en liten prishöjning på spannmål

De senaste åren har spannmålspriserna varit på en för låg nivå. Men de senaste veckorna har det börjat hända på marknaden – åtminstone lite. Priserna har stigit en aning och det gläder odlaren Johnny Granqvist.

SLC - Seleggt Anderung Das Verfahren
Tyska tuppkycklingar får inte avlivas efter 2022

Tyskland siktar som första EU-land på att förbjuda avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom äggproduktionen. Jordbruksminister Julia Klöckner lade nyligen fram ett lagförslag till ett förbud som ska träda i kraft 2022.

SLC - 50347375478 Eb8566Cb6B O
Budgetmanglingen: Den nationella motfinansieringen av jordbruksstöden är tryggad

Tryggandet av den nationella motfinansieringen för jordbruksstöden vid åtminstone dagens stödnivå, en fördubbling av bränsleskatten på torv samt en prismekanism enligt brittisk modell var det väsentligaste för primärnäringarna vid budgetmanglingen.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning