SLC - Caseificio Formaggi 7
Europol beslagtog igen falska livsmedel

Den europeiska polismyndigheten Europol har igen genomfört en samordnad, internationell mat- och dryckesrazzia. Denna gång beslagtog poliserna från alla 27 deltagande länder sammanlagt 27.000 ton falska livsmedel.

SLC - 2013 04 09 0476
Mjölkgårdarna i Finland minskar stadigt i antal

Enligt preliminära uppgifter från jordbruks- och trädgårdsföretagsregistret fanns det 43.611 jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland år 2022. Jämfört med föregående år minskade antalet med 1.078 gårdar uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Dsc5187
Brittiska regeringen påskyndar gensaxen

I EU är genredigering fortfarande förbjuden inom jordbruket. Det är också fallet i Storbritannien, men regeringen i London vill skrota förbudet. Precisionsodling av genetiskt förändrade grödor kommer snart att tillåtas i England.

Tyskarna värderar bonden i samhället

Krisen och kriget i Ukraina har åtminstone i Tyskland befäst bondens betydelse för samhället. Enligt en färsk opinionsundersökning betecknar tyskarna bonden som den tredje viktigaste yrkesgruppen efter läkare och sjukskötare.

SLC - Vitsvans
Förvaltningen av stammen av vitsvanshjort utreds

Det ska inledas en utredning där vitsvanshjortens roll bedöms ur olika synvinklar. I utredningen hörs berörda gruppers synpunkter på regleringen och förvaltningen av stammen samt om mål och utvecklingsbehov med tanke på viltvården, naturvården, den biologiska mångfalden samt matkulturen och turismen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Skord Img 0464
Spannmålsskörden 2022 är normal igen efter missväxtåret 2021

Den sammanlagda skördemängden för korn, havre, vete och råg – 3,6 miljarder kilo – är genomsnittlig för tioårsperioden. Mängden är 38 procent större än spannmålsskörden för missväxtåret 2021, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Unsplash Federico Di Dio Photography Zufm Oywi Jxo Unsplash
EU-parlamentet vill lätta på vargskyddet

EU-parlamentet sätter press på kommissionen att skärpa den europeiska strategin för skydd av boskap mot storvilt som vargar och björnar. Kommissionen och EU-länderna måste nu ta ställning i frågan.

SLC - Vaxthus Fredrik Sangren
Växthusens klimatpåverkan har sjunkit med 60 procent sedan 2004

Naturresursinstitutet har räknat ut växthusbranschens klimatpåverkan utgående från branschens energiförbrukning 2021. På basen av undersökningen har branschens klimatpåverkan sjunkit med 60 procent sedan 2004, uppger handelsträdgårdsförbundet i ett pressmeddelande.

Finska Hushållningssällskapet firar 225 år

Finska Hushållningssällskapet firar 225 år av lantbruksrådgivning med jubileumsseminarium 29.11 i Åbo.

SLC - Dsc 0772
Bönder mådde bra i Svartå

Svartå slott i Raseborg lämpar sig utmärkt för både kungar och bönder. Det fick de nyländska lantbrukare som deltog i LPA:s Må bra- dag för lantbruksföretagare erfara förra veckan.

SLC - 20221118 082236
Forskare manar till kritiskt tänkande i klimatfixerat tidevarv

Bondebåtens föreläsningar förra veckan bjöd på ett brett och mångsidigt informationshav. Forskaren Peter Österberg manar till allmänt kritiskt tänkande i ett klimatfixerat tidevarv. Anne Antman föreläste om det regenerativa jordbrukets möjligheter i en tid av nya miljö- och lönsamhetsutmaningar.

Späckat program och avslappnad stämning på Bondebåten 2022

Efter en fördröjning på cirka 2 år och 8 månader var det dags för en efterlängtad comeback för Bondebåten-kryssningen. Deltagarna tog del av ett digert utbud av föreläsningar, gårdsbesök på svenska sidan och mera lättsamt program under hemfärden.