Kommentaren: Må bra?

Jag beundrar bönders kämpaglöd, att man trots olika motgångar ändå orkar se framåt och känna sig stolt över det man gör, konstaterar Susann Rabb.

SLC - Pia Franzen
Pia Franzén projektassistent för Ta hand om bonden

Ta hand om bonden-projektet har fått förstärkning av Pia Franzén, som börjat som projektassistent. Projektet handhas av Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA.

Ledaren: Centern vände landsbygden ryggen

Den stora frågan för jord- och skogsbruket liksom för landsbygden överlag är vilka följder linjepapprets inbesparingar 2023 kommer att få, konstaterar Micke Godtfredsen.

Nivåerna för stödet för växthusproduktion i Södra Finland fastställdes

Regeringen har fastställt stödnivåerna för 2021 års växthusproduktion i Södra Finland. Sammanlagt uppgår stödet till 9,95 miljoner euro.

SLC - Jd 1
Smartare och mer anpassad elektronik

Med John Deere Operations Center kan lantbrukare och maskinstationer hantera sina lantbruksdata var som helst och när som helst. Det är en användarvänlig App som kunder kan länka till sina maskiner, fält och arbeten via sin smartphone eller kontorsdator.

Tjeckiska bönder lämnar Copa

Den tjeckiska producentorganisationen APF CR lämnar EU:s bondeorganisationen Copa efter sexton års medlemskap. Enligt tjeckerna beaktar den europeiska takorganisationen inte små familjejordbruk i tillräcklig utsträckning.

SLC - A355C3Ea3B186A3D Org
Brexit blir katastrof för livsmedelsexporten

Brexit har medfört oväntat svåra konsekvenser för den brittiska EU-exporten av mejeriprodukter och andra livsmedel. Värst drabbades exporten av mjölk och grädde, som rasade med 96 procent i februari. Det framgår av siffror från brittiska Food and Drink Federation.

SLC - Aker Maj21 Ct
Vårarbetena framskrider i maklig takt

Vårsådden inleddes för en dryg vecka sedan på de mest gynnsamma områdena i södra Finland och södra Österbotten. Vårsådden inleds vid genomsnittlig tid i södra Finland och södra Österbotten om vädret är regnfritt och blir litet varmare. På andra håll i landet förväntas sådden komma i full gång i medlet av maj, skriver ProAgria i årets första växtrapport.

Små framsteg i trilogen om CAP

Trepartsförhandlingarna om CAP-reformen mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet närmar sig det avgörande skedet. Men än så länge grälar parterna mest om detaljer.

SLC - A93553Df7Ccee9F4 Org
Valio satsar på internationell expansion för växtbaserade produkter

Valios produktkategori för växtbaserat, Valio Oddlygood, bildar dotterbolag inom Valio och blir Oddlygood Global Oy. Bolaget siktar på en snabb tillväxt via nya nätverk och partners, till exempel med distributörer på marknader där Valio idag inte finns, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

SLC - Caba01B437Cf9F0782Ca002Abf9E13Dc
Hårdare tag i tvist om basturökt skinka

Konflikten om Atrias registrering av produktnamnet ”äkta basturökt skinka” går vidare. Den svenska branschorganisationen Kött- och charkföretagen vill inte godta den finländska ensamrätten, uppger tidningen ATL.

SLC - 106121242 3101998733202481 1458768704279903791 N
Gensaxen ska bidra till ett grönare EU-jordbruk

Nya växtförädlingsmetoder som gensaxen kan bidra till ett grönare jordbruk i EU. Den nuvarande lagstiftningen är inte längre tidsenlig och måste reformeras. Det anser EU-kommissionen på basen av en ny studie.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning