JSM efterlyser uppdaterad kompetens inom naturbruket

I april kommer jord- och skogsbruksministeriet att utlysa finansiering för projekt som jobbar med kompetensutveckling, rådgivning, utbildning och kommunikation riktad till aktörer inom markanvändningssektorn. Det belopp som utlyses är sammanlagt 3 miljoner euro. Ansökningstiden kommer att pågå i april.

Bra utbud på världsmarknaden pressar spannmålspriserna

Enligt SLC:s ombudsman Rikard Korkman är det flera faktorer som påverkar prisfallet på spannmål.

SLC - Beredskap23 1
Hushållningssällskapen i Sverige och Finland fördjupar samarbetet kring försörjningsberedskap

Den 21 mars gick startskottet för ett fördjupat samarbete mellan hushållningssällskapen i Sverige och Finland under en heldagskonferens på Åland. På programmet stod diskussioner kring insatser som starkt kan bidra till bättre livsmedelsförsörjning och försörjningsberedskap.

SLC - 52239950827 71E0D6981E O
Nederländsk bonderörelse tog storslam i regionalvalet

Partierna i Nederländernas regeringskoalition led ett svidande nederlag i provinsvalet i medlet av mars. Valsegrare blev bonderörelsen BBB, som har sitt ursprung i en framväxande proteströrelse på landsbygden.

SLC - Img 6515
Jordbruksnaturens mångfald dryftades – vägkartan för jordbruket klar nästa höst

Förra veckans fredag ordnade SLC och MTK ett webbinarium om jordbruksmiljöns biodiversitet för att stöda den vägkarta för jordbruket som man håller på att utveckla tillsammans. För jordbrukets del ligger de svåraste utmaningarna i historien, men biodiversitetsåtgärder på gårdarna är trots det nödvändiga.

SLC - Professor Peter Lund I Forsoegsstalden
Danska boskapsforskare reducerar metan från kor

Med hjälp av fodertillsatsen Boaver har det blivit möjligt att reducera kornas metanutsläpp en tredjedel. Men forskare vid Aarhus Universitet i Danmark tror att metanutsläppen från kor kan sänkas med upp till hälften fram till 2030.

Tredje rekordåret för Australiens jordbruk

Jordbrukarna i Australien kan glädja sig över ett nytt rekordår 2022/23. Enligt Australiens jordbruksmyndighet Abares steg jordbrukssektorns produktionsvärde detta år till omräknat 57 miljarder euro.

SLC - Kyrkslatt Lf3
Kyrkslättbönderna var först ut i den nyländska vårmötesrundan

Kyrkslätt landsbygdsförening var den här gången först ute i den nyländska vårmötesrundan. SLC Nylands ordförande Thomas Antas och verksamhetsledare Maria Munck-Pihlgren träffade ett trettiotal aktiva medlemmar där förra veckans onsdag.

SLC - P059990 380874
Östeuropas bönder får stöd ur EU:s krisreserv

EU-kommissionen vill hjälpa bönderna i Polen, Bulgarien och Rumänien med medel ur EU:s krisreserv. Stödet ska kompensera de förluster som de östeuropeiska bönderna har lidit på grund av den starkt stigande importen av spannmål från Ukraina.

SLC - Ospf1 Mar23 Ct
Långgård: ”Viktigt att rösta på riksdagskandidater som står jordbruket nära”

Snart är det riksdagsval och för jordbruket står mycket på spel. Att få en regering som förbinder sig att backa upp den inhemska livsmedelsproduktionen blir viktigt. Det är viktigt att vi drar vårt strå till stacken på valdagen, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Ospf6 Mar23 Ct
Stödtidtabell och utbildning på agendan när ÖSP:s fullmäktige höll möte

Det pågår politiskt arbete på högsta nivå för att ändra tidtabellen för utbetalningen av jordbruksstödet för i år. Men om inga framsteg görs är jordbrukarna i Österbotten redo att visa sitt missnöje. Det budskapet var tydligt på ÖSP:s fullmäktiges vårmöte.

SLC - Herne 2014 21
De största aktieägarna försöker kapa allt mer av makten i Apetit

I det börsnoterade livsmedelsaktiebolaget Apetit pågår en maktkamp där de största aktieägarna försöker få ett större inflytande på bekostnad av de aktieägande producenterna. Bland de största aktieägarna hittar man Valios pensionskassa och Berner Oy.