SLC - Gipsfortsattning
Miljöministeriet vill fortsätta gipsbehandlingarna till 2030

Miljöministeriet har inlett ett projekt för att ändra statsrådets förordning så att gipsbehandlingen av åkrar i Östersjöns kustområden, vars syfte är att minska näringsbelastningen, kan fortsätta fram till utgången av 2030.

SLC - Renewable Hydrogen Plant Exterior 2B
Lantmännen inför gödsel med lågt klimatavtryck för rågodling

Lantbrukskooperativet Lantmännen börjar använda Yaras gödselmedel med lågt klimatavtryck i sitt odlingsprogram för framtidens jordbruk, Klimat & Natur i Finland. Gödselmedlet ska bidra till en märkbar minskning av rågodlingens koldioxidutsläpp, uppger koncernen i ett pressmeddelande.

Polen har bekämpat svinpest sedan tio år

Polen drabbades för första gången av den afrikanska svinpesten (ASF) år 2014, för tio år sedan. Då bröt viruset ut i östra Polen och spred sig snabbt västerut. Numera förekommer ASF hos vildsvin i totalt fjorton provinser. Tamgrisar har smittats i tolv provinser.

SLC - Jordbruksverket Vildsvin
Sverige friförklaras från afrikansk svinpest

EU-kommissionen och EU:s medlemsländer har godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest efter förra årets utbrott. De sista restriktionerna kan hävas då beslutet träder i kraft.

I oktober betalas stöd för biodling och växthusproduktion

År 2024 betalar Livsmedelsverket stöd för biodling enligt antalet bisamhällen, stöd för renhushållning per djur samt återstoden av stödet för växthusproduktion för 2024 från och med 10.10.2024.

SLC-medlemswebbinarium: Vad innebär social villkorlighet för producenterna?

Den 9 oktober kl.15-17 bjuder SLC in till ett webbinarium för att informera om den nya sociala villkorligheten inom EU:s jordbrukspolitik, som träder i kraft den 1 januari 2025. Om arbetsvillkoren inte är tillräckliga kan stödmottagarens EU-stöd minska.

SLC - Img 9626
Hållbarhetskommunikation: ”Ingen orkar läsa endast domedagsartiklar”

Hur kan man kommunicera bättre och tydligare om miljö och klimat och mångfasetterade hållbarhetsfrågor? Det var kärnfrågan på ett webbinarium som arrangerades under hållbarhetsveckan.

SLC - Img 0969
Svenskar på studiebesök inspirerades av finländskt beredskapsarbete

En rikssvensk projektgrupp med representanter för nationella myndigheter, länsstyrelsen, rådgivningsorganisationer och branschorganisationer gjorde senaste vecka en studieresa till Österbotten för att bekanta sig med hur försörjningsberedskapen ser ut i Finland. Som värd för besöket stod ProAgria Lantbrukssällskapet som inom ramen för sitt eget projekt ”Beredskap i Österbotten 2.0” hade skräddarsytt ett tre dagar långt program.

SLC - Dsc01042
Plågoriset hönshirs hittas också i hemknutarna

Ogräset hönshirs ha blivit ett snabbt växande problem för åländska odlare.

SLC - 20240819 081753 Honshirs
Hönshirs nu också i Österbotten

På senare år har det varnats för hönshirs främst i de södra delarna av landet. Men nu har det skadliga ogräset också spridits till Österbotten. Några odlare har tagit kontakt med ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap och frågat om råd.

SLC - Marktest 1
En välskött åker är bra för både miljön och bondens plånbok

Markhälsan och åkerns grundförbättringar stod på agendan då Finska Hushållningssällskapet nyligen ordnade en utbildning i markförbättring vid Brusaby i Kimito. Avsikten var att öka intresset för markförbättring hos odlarna.

EU stöder en ändring av vargens skyddsstatus

EU-kommissionen lade i december 2023 fram ett förslag om att ändra vargens skyddsstatus från en strängt skyddad art till en skyddad art. Onsdagen den 25 september fastställde EU-medlemsländerna att ärendet gällande ändring av skyddsstatusen förs vidare till den ständiga kommittén för Bernkonventionen för beslut, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.