SLC - Dif Xq5 Bwaaa2 Af U
Gröna politiker är redo att diskutera gensaxen

Den gröna rörelsen har hittills konsekvent avvisat alla slag av genteknik inom jordbruket. En grupp gröna politiker i Tyskland antyder nu en förestående attitydförändring. EU:s gröna giv är inte möjlig utan gensaxen, heter det i ett nytt dokument.

SLC - Nylandplan Img 2293
Tågdepå och skyddsområdesbeteckningar gick igenom i landskapsplanen

Beteckningen om placeringen av den västra tågdepån i Nylandskapsplanen hålls kvar, meddelar Nylands förbund. Även för skyddsområdesbeteckningarnas del förblev planlösningen oförändrad. Landskapsfullmäktige fortsätter behandlingen i augusti.

SLC - Livsmedelsmarknad
Livsmedelsmarknaden fungerar trots coronakrisen

Enligt Naturresursinstitutet Lukes färska konjunkturrapport för jordbruks- och livsmedelsekonomin fungerar livsmedelsmarknaden i Finland fortfarande väl trots coronapandemin. Under det här året förväntas inga stora förändringar i de nuvarande konsumentpriserna på livsmedel, med undantag för en eventuell liten prisuppgång inom sektorn för frukt, bär och grönsaker mot årets sista månader.

SLC - Langstedt
Långstedt belönades för vattenskydd

Föreningen Västra Nylands vatten och miljö har utnämnt ekobonden Nina Långstedt i Ingå till Årets Vattenskyddare 2020.

Potatisforskningsinstitutet flyttar till Säkylä

Potatisforskningsinstitutet PETLA flyttar sina lokaliteter till Apetits försöksgård Räpi i Kjulo under våren 2021.

SLC - Trafik
Nya vägtrafiklagen begränsar jordbrukets effektivitet

Från och med den 1 juni trädde den nya vägtrafiklagen i kraft. Lagpaketet som beretts är historiskt stort och omfattar till exempel också sjötrafiken. Landsbygdens Folk sammanfattar lagens inverkan på jordbrukets fordon.

SLC - 100101296 10157485070896317 5308732942548205568 O
EU och London gör nytt försök med brexit

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om brexit har hittills löpt olovligt trögt. Under måndagens videokonferens var parterna överens om att samtalen framöver måste intensifieras för att nå ett resultat.

SLC - P044141 93490
EU ska stoppa missbruk av arbetskraft i slakterier

Coronakrisen har avslöjat ett systematiskt missbruk av utländsk arbetskraft inom den europeiska slakteriindustrin. EU:s socialkommissionär Nicolas Schmit är upprörd över de grova överträdelserna och vill rätta till missförhållandet.

Tre nya lantbrukare i Valios förvaltningsråd

Valio Oy höll bolagsstämma i Helsingfors den 11 juni och valde in tre nya lantbrukare i förvaltningsrådet.

Kom ihåg pollinatörer vid besprutning

Bespruta inte blommande grödor som pollineras av bin och humlor, påminner Finlands Biodlares Förbund FBF rf i ett pressmeddelande.

SLC - Webb1
Virtuell fältdag: Balanserad gödsling vid sådd rekommenderas

Det diskuterades och tipsades ingående om både gödsling och ogräsbekämpning på en virtuell fältdag med aktuella växtskyddsåtgärder som tema. Åkermiljöer i Övermark gav evenemanget en konkret inramning.

SLC - Bandeiramercosul Je97Twn
Kritiken mot Mercosur tilltar i flera EU-länder

Nederländerna har anslutit sig till den växande skaran EU-länder som motsätter sig frihandelsavtalet med de fyra sydamerikanska Mercosurländerna. En knapp majoritet i parlamentet röstade nyligen emot avtalet.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning