Svara på vattenvårdsenkät – om du fått den

Sammanlagt 1.176 odlare samt 1.191 skogsägare i västra Nyland har per e-post erhållit Finlands miljöcentral SYKE:s vattenvårdsenkät.

Värdeakademin på Lärkkulla diskuterar jordbruk, hållbarhet och värderingar

Under årets värdeakademi på Lärkkulla stiftsgård i Raseborg, den 10 april kl.17-20.30, fokuserar man på lantbrukets framtid och lantbruksföretagarnas situation. I programmet medverkar bl.a. jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Oförändrat stöd för lagring av trädgårdsprodukter i södra Finland 2023

För 2023 betalas uppskattningsvis sammanlagt 1,36 miljoner euro i stöd för lagring av trädgårdsprodukter i södra Finland, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Oslmote3
Många premieringar på 120 års firande ÖSL:s årsmöte

ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap har erbjudit lantbruksrådgivning i Österbotten i jämna 120 år i år. Premieringarna duggade därför tätt på årsmötet, bland dem mjölkrådgivaren Ingeborg Nordberg som ämnar gå i pension i höst efter en ovanligt lång arbetsgärning: 44 år och 6 månader.

SLC - Eu Ukraine Flag 20220202 Pht22410 Cl
EU-länder vill bromsa agrarimport från Ukraina

En majoritet av EU-länderna kräver ett förstärkt gränsskydd mot importen av vissa jordbruksprodukter från Ukraina. EU-ländernas ambassadörer (Coreper) enades senaste vecka om en ny kompromiss för tullkraven.

SLC - 43221089254 35Cd04C851 O
Forskare ska rädda bananer med genteknik

En ny variant av svampsjukdomen Panama Disease hotar bananodlingar i viktiga odlingsområden ute i världen. Forskare i Australien och Nederländerna utvecklar en gentekniskt förändrad sort som bekämpar sjukdomen och kan rädda skördarna.

Tillstånden för Safari och Maatilan TF-Sulfuroni 3 dras tillbaka

Godkännandet av triflusulfuron-metyl förnyades inte inom EU. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för preparat som innehåller dessa verksamma ämnen samt bestämt övergångstider för försäljning, destruering av lagervaror och användning av preparaten.

Ändringar i anmälan om djurantal kan göras 25.3-12.4

Jordbrukaren kan korrigera de slaktuppgifter i anslutning till ersättning för djurens välbefinnande som anmälts i anmälan om djurantal 2023 fram till den 12 april, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Img 5591
Ingemos mat mellan bokpärmar

Inhemska, närproducerade råvaror som tillreds med kärlek och van hand med traditionella och också mindre traditionella knep. Det är Kyrkslättsbon Ingemo Fröbergs matlagningsfilosofi i ett nötskal.

SLC - Dsc00402
Exceptionellt bra med fett på köttet men producenterna får prisavdrag

Ett 40-tal åländska köttproducenter, restaurangkockar och blivande kockar från Ålands hotell- och restaurangskola samlades förra veckan på Ålands Landsbygdscentrum för att utveckla och förfina sin smak för köttkvalitet.

Rödbrokig ost och SRB-kött

Ålands Hushållningssällskaps ordförande Carin Holmqvist är riktigt nöjd efter den första träffen om kött enligt konceptet Exceptionell råvara.

SLC - Praktikv2 Mar24 Ct
Årets praktikvärd kan erbjuda mångsidig inlärning i arbetet

I dag utför studerande en stor del av utbildningen ute i arbetslivet. En som tagit emot unga på praktik i många år är Markus Gäddnäs, mjölkproducent i Larsmo. Förra året utsågs han till årets praktikvärd av Optima och ÖSP. Det är alltid roligt och givande att få en utmärkelse och uppskattning för att man gjort en insats. Jag är mycket tacksam över det, säger Markus Gäddnäs.