SLC - Genom Lpx 158959
Forskare vill utveckla skonsamt vete för allergiker

Efter många år av internationellt samarbete har en grupp forskare i praktiken kartlagt den fullständiga genuppsättningen hos vete. Det ger nya möjligheter att förädla fram vete som är skonsamt för allergiker eller sorter som ger god avkastning fastän klimatet blir hetare.

BASF har slutfört köpet av Bayers grönsaksutsäde

Den tyska kemikoncernen BASF har slutfört förvärvet av Bayers globala verksamhet för grönsaksutsäde som huvudsakligen bedrivs under varumärket Nunhems.

Fler fall av svinpest i Kina

Tre nya fall av afrikansk svinpest har redan påträffats i Kina.

Fortsatt prisfall på veckans GDT

Priserna på mejeriprodukter fortsatte att falla på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland.

Kanadas farmare lär sig att dela problemen med andra

Kanada har en av världens högsta självmordsrater bland jordbrukare. Ett webbforum ska göra det lättare att dela på problemen.

Glyfosatdom i USA sätter Bayer i gungning

En domstol i San Francisco har dömt Bayer-ägda Monsanto att betala ett skadestånd på 289 miljoner dollar till en cancersjuk skolvaktmästare i USA, som har arbetat med glyfosat. Efter utslaget rasade Bayers aktier med mer än tio procent.

Domstol förbjuder glyfosat i Brasilien

En oväntad överraskning skakar om det brasilianska jordbruket. En domstol i huvudstaden Brasilia har i princip beslutat att förbjuda glyfosat. Enligt domstolen för nya glyfosatprodukter inte godkännas medan existerande licenser ska dras in inom 30 dagar.

Rysslands betodlare ser mörkt på framtiden

Rysslands sockerbetsodlare räknar med sämre tider. Priserna sjunker och hektarskördarna minskar.

SLC - Surjord 0157
Österbottniska sura sulfatjordar i fokus i Rio de Janeiro

Novia-forskarna Sten Engblom och Eva Högfors-Rönnholm håller föredrag om sura sulfatjordar och presenterar nya forskningsrön på en världsomfattande markvetenskaplig konferens i Brasilien i mitten av augusti.

Torkan sänker skördar och pressar upp priset globalt

Den regnfattiga och heta sommaren förorsakar osäkerhet på spannmålsmarknaderna, både globalt och regionalt. Skördeprognoser bollas hit och dit medan noteringarna på spannmål stiger.

USA-forskare bekräftar förstärkt uppvärmning

De senaste fyra åren var de varmaste i hela den historiska väderstatistiken, uppger USA:s väder- och klimatmyndighet NOAA.

Första fallet av svinpest i Kina

Kina har bekräftat landets första fall av afrikansk svinpest.