Azaliya Sungatullina16112018
Helsingin Myllys exportchef Azaliya Sungatullina är stolt över exportprodukten Overnight Oats.
Jordbruk EU Globalt Marknad

Helsingin Mylly
satsar på havreboomen

Helsingin Mylly, som är Finlands största förädlare av ekologisk havre, är en av deltagarna på Grüne Woche.

– Havre är oerhört trendigt och vi tror att havreboomen kommer att synas mer och mer i Europa. Vi producerar världens bästa havre i Finland och har därför alla chanser att lyckas på exportmarknaden, säger exportchef Azaliya Sungatullina.

Helsingin Mylly har i dag export till över 40 länder och företaget har utvecklat en helt ny produkt för exportmarknaden som går under namnet Overnight Oats. Den ingår i företagets exportvarumärkesserie för konsumenter som går under namnet Helsinki Mills The Nordic Oatventure.

– Produkten Overnight Oats är glutenfri och ekologisk och påminner om Bircher muesli. Man blandar ut en deciliter i en skål yoghurt och tillsätter eventuellt färska bär. Sedan ställer man skålen i kylen övernatten och på morgonen är färskgröten klar att ätas. I vår nya exportserie finns sammanlagt sju olika havreprodukter som alla är ekologiska och glutenfria, berättar Sungatullina.

Stort intresse för ekoprodukter i Tyskland

Intresset för ekologiska produkter är stort i Tyskland, som också är Europas största ekomarknad med en omsättning på över 10 miljarder euro enligt statistik från den tyska specialmässan Biofach och en årlig tillväxt på 2 procent. I Tyskland finns omkring 2.000 affärer som är specialiserade på eko samt omkring 2.000 hälsokostaffärer.

Sungatullina betonar att hållbar utveckling och ekologisk fokus gäller hela produktionen vid Helsingin Mylly.

– Alla våra enheter använder grön el och i och med att biokraftverket vid vår enhet i Vasa producerar värmeenergi ur havreskalsavfall tillverkas alla våra havreflingor och glutenfria produkter till 100 procent utan fossila bränslen.

Alla Helsingin Myllys glutenfria ekoprodukter förpackas i återvinningsbara förpackningsmaterial.