30961091754 Ae64Ec7651 O
Afrikansk svinpest har för första gången påträffats hos ett vildsvin i Kina. Sammanlagt har afrikansk svinpest redan påträffats i tjugo provinser i landet. I de drabbade områdena har regeringen förbjudit gristransporter för att bromsa spridningen av svinpest. FOTO: Shankar S
Jordbruk EU Globalt Marknad

Kina förlorar greppet
om svinpestepidemin

Den afrikanska svinpesten fortsätter att sprida sig i Kina. Tre månader efter det första fallet har epidemin redan nått den gristäta provinsen Sichuan. För första gången har svinpest också påträffats hos vildsvin i provinsen Jilin i nordöstra Kina.

Den kinesiska regeringen betecknar redan situationen som mycket allvarlig. Det första fallet av afrikansk svinpest upptäcktes i augusti. Enligt officiella källor har ett 70-tal smittohärdar påträffats och 140.000 grisar avlivats.

Experter befarar ett betydligt högre mörkertal. Drabbade producenter vågar helt enkelt inte anmäla insjuknade grisar, eftersom de fruktar ekonomiska förluster. I Kina är det dessutom vanligt med långa gristransporter över stora områden. Det ökar riskerna.

Priset på gris har rasat i de smittade områdena, eftersom grisar och griskött hamnar i karantän. På längre sikt kan epidemin störa prisbildningen på de kinesiska marknaderna och till och med leda till brist på griskött.

Provins med 65 miljoner grisar

Enligt jordbruksministeriet upptäcktes det första fallet i provinsen Sichuan på en svingård med 40 grisar. Enligt regeringsuppgifter produceras årligen 65 miljoner grisar i området. Det är mer än i någon annan kinesisk provins.

Sammanlagt har afrikansk svinpest redan påträffats i tjugo provinser i så gott som alla hörn av landet. Det gäller också de gristäta provinserna i söder med sina stora produktionsanläggningar. Nästan dagligen rapporteras nya fall.

Det första fallet av afrikansk svinpest hos vildsvin har nu ökat oron för en okontrollerad spridning av smittan i Kina. Det döda vildsvinet påträffades i provinsen Jilin i nordöstra Kina.

Den kinesiska populationen av vildsvin uppskattas till 33,5 miljoner djur, uppger nyhetsbyrån Reuters. Beräkningarna baserar sig på statistik från FN:s livsmedelsorganisation FAO.

Kina är världens viktigaste producent av griskött och tillika världens största konsument. Med omkring 500 miljoner djur står kineserna i dag för hälften av den globala grisproduktionen.

I de drabbade områdena har regeringen förbjudit gristransporter för att bromsa spridningen av svinpest. Myndigheterna har också börjat betala premier till producenter för att uppmuntra dem att anmäla sina insjuknade grisar.

Producenterna får dessutom ersättningar för dödade grisar. Det är förbjudet att mata grisar med köksavfall, men smitta har till och med påträffats i djurfoder som har anskaffats i handeln.

Smittan har nått flera storstäder

Smittan har nu också nått Beijing, som därmed blev landets tjugonde svinpestprovins. Svinpest påträffades i två stora produktionsanläggningar, rapporterar tidningen PigProgress.

Det innebär att afrikansk svinpest redan förekommer i de fyra storstadsområdena Beijing, Tianjin, Shangai och Chongqing. Distributionen av griskött påverkas ändå inte i de aktuella storstäderna, försäkrar myndigheterna.

På måndagen rapporterade de thailändska veterinärmyndigheterna spår av afrikansk svinpest i korvar hos kinesiska flygresenärer som anlände till flygfältet i Chiang Rai i norra Thailand. Resenärerna kom från provinsen Sichuan.

Myndigheterna betecknar detta som en bekräftelse på den omfattande spridningen av svinpest i Kina. Under de senaste veckorna har motsvarande spår av svinpest påträffats hos ankommande resenärer från Kina på flygfält i Sydkorea, Japan och Taiwan.