Ffd Webb
Ta chansen och kom med – det är inte varje dag man får delta i ett lopp i Etiopien, påpekar Jenny Öhman, projektsakkunnig vid FFD.
Globalt SLC Livet på landet

Kom med och spring
för Etiopien!

FFD och SLC letar efter frivilliga SLC-medlemmar som i november nästa år vill springa det 10 kilometer långa the Great Ethiopian Run-loppet i Etiopien. Utmaningen ordnas för att samla in medel för småskaliga skogsbrukare i Etiopien.

FFD (Food and Forest Development Finland) söker tillsammans med den finska välgörenhetsföreningen Kapua 20 personer från FFD:s medlemsorganisationer SLC, MTK, Pellervo och ProAgria, berättar Jenny Öhman som är projektsakkunnig vid FFD.

– Det här är en fantastisk chans, inte bara för ett gott ändamål, utan också på ett personligt plan, säger Öhman. Hur ofta har man möjlighet att delta i ett lopp i Etiopien, dessutom på 2,5 kilometers höjd? Under resans gång får man dessutom bekanta sig med mottagarna av donationen i FFD:s skogsprojekt i Etiopien, och mycket mer.

Till på köpet kommer hela teamet på 20 personer från samma bransch, vilket bäddar för en stark laganda.

– Här kan man hitta vänner och kontakter för livet, och samtidigt samla pengar till välgörenhet. Målet för varje deltagare är 5.000 euro och för laget 100.000 euro, men man ska inte avskräckas av summan. Det hela handlar inte om att få ihop en exakt summa per person, eller om hur du lyckas i loppet, utan om att tillsammans få ihop den summa gruppen har som mål. 50 cent per sprungen meter låter inte så farligt – och sätten att få sponsorer är många!

Varje deltagare får den information de behöver om målet för insamlingen, och samlar sedan sponsorer som kan välja hur mycket och på vilket sätt de bidrar. Deltagarna står själva för sina flyg- och hotellavgifter, men resan ordnas i grupp.

– Som organisatör fungerar FFD:s Mahder Parviainen från Etiopien som bott i Finland många år. Hon peppar teamet under hela året, tar hand om förberedelserna inför resan, researrangemangen och fungerar sedan som tolk på plats. Henne kan man vända sig till med alla frågor gällande förberedelser eller etiopisk kultur.

Samarbetet med Kapua gav FFD möjligheten att satsa större än med enbart egna krafter, eftersom Kapua har lång erfarenhet av penninginsamling för välgörenhetsändamål.

– Vi har redan fått ihop en skara deltagare, så det gäller att inte fundera allt för länge om man är intresserad. Till slutet av året ska vi på att ha fått ihop hela laget – och vi räknar så klart med deltagare från alla våra medlemsorganisationer, inte minst från SLC!

Mer information finns på: www.ffd.fi/kapua. Har man frågor går det bra att kontakta Jenny Öhman på jenny.ohman@ffd.fi eller 050-5143462.

Ffd Etiopienwebb
FFD samlar in pengar till sitt skogsprojekt i Etopien som stöder småskaliga skogsbrukare. FOTO: FFD