39255723902 C61D2B4846 O
Vildsvinen sprider effektivt afrikansk svinpest såväl i Europa som i Asien. Internationellt samarbete är därför viktigt. FOTO: Ott Rebane
Jordbruk EU Globalt Marknad

Internationellt samarbete krävs
för att tygla afrikansk svinpest

För att få bukt på den afrikanska svinpesten (ASF) krävs exceptionellt internationellt samarbete och mycket upplysning. Jord- och skogsbruksministeriet ordnade ett seminarium om ASF i Vanda förra veckan.

Hotet är större än någonsin, och ännu syns inga tecken på att läget skulle fås under kontroll ute i världen, sade Katri Levonen, konsultativ tjänsteman vid jord- och skogsbruksministeriet.

– Tvärtom, nya fall framkommer varje dag i Europa och Asien.

I Kina sprids smittan effektivt med vildsvin, eftersom många hushåll föder upp tamsvin för eget behov. Viruset sprids också genom matavfall som används som svinfoder.

Enligt Sirpa Kiviruusu, enhetschef vid livsmedelsverket Evira, har ASF-viruset redan med största sannolikhet tagit sig in i Finland via livsmedel.

– Men lyckligtvis har det inte kommit i kontakt med en mottaglig värd, ännu.

Krävs samarbete

Ifall ett smittofall upptäcks i Finland står staten för saneringskostnaderna, men processen att återvända till vardagen är lång för den drabbade svinproducenten.

Dessutom skulle det vara ett hårt slag för den finska exportverksamheten, då ett ASF-fall kunde innebära ett abrupt slut för svinköttsexporten.

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä betonade att bekämpningen av ASF kräver samarbete mellan länder och instanser, men också vaksamhet bland medborgare.

– Sjukdomen är ett verkligt hot mot svinproduktionen. En bit skinka eller ett korvpålägg räcker för att få hit viruset.

Tullen har därför en viktig roll, både då det gäller att informera folk om risker samt att se till att förbjudna livsmedel hittas och förstörs. Nya satsningar görs nu vid gränserna, och tullhunden Aino som sniffar sig fram till köttprodukter vid Vaalimaa tull- och gränsstation kommer att få en kollega till Helsingfors-Vanda flygplats.

Håll efter vildsvinen

Den viktigaste åtgärden är ändå att hålla vildsvinsstammen i skick, poängterade minister Leppä.

– Jag vill därför tacka alla jägare som hjälper till att hålla stammen i skick. Vildsvinet är ett utmanande djur att jaga, men jag uppmanar jägare att skjuta när ett sådant kommer emot.

Erkki Pentinniemi, verksamhetsledare vid Finlands jägarförbunds distrikt i Kymmene, höll med om att jakten är mycket viktig.

– Men ensamma kan vi inte lösa problemet. Ur stamskötselsynpunkt är internationellt samarbete av största vikt. På så sätt kan vildsvinsstammen begränsas så att svinpesten inte fortsätter spridas.

Finland har redan upprättat ett lyckat samarbete i viltfrågor med Ryssland för att hålla vildsvinsstammen inom kontroll. Samarbete krävs också mellan forskning, administration och näringsidkare, vilket skötts väl i Finland.

– Men jag vill se att man får fortsätta jaga. Låt krutet tala, avslutade Pentinniemi.