Jordbruk Globalt Marknad

Trump hotar Kina
med högre tullar

USA:s president Donald Trump håller fast vid sin hårda linje mot Kina. Inför veckoslutets G20-möte i Buenos Aires hotade Trump i början av veckan med nya strafftullar. Det resulterade att sojapriset rasade i USA.

Kort före det planerade mötet mellan Trump och Kinas president Xi Jinping fortsatte Trump att hota med högre tullar. I en intervju för Wall Street Journal uppmanade han de kinesiska ledarna att öppna sin ekonomi för mer import från USA.

Ungefär hälften av USA:s import från Kina är redan belagd med 10-procentiga tullar. Från och med den första januari ska tullsatsen stiga till 25 procent. Om ingen överenskommelse nås, väntas Kina svara USA med tullar på bland annat soja.

USA har i princip lagt upp hela sin sojaproduktion för export till Kina. Som ett resultat av handelskonflikten med USA, har Kina övergått till att importera sin soja från Latinamerika och framför allt Brasilien.

Sojapriset rasade igen i USA, då oron för en eskalerad handelskonflikt tilltar. Pessimisterna befarar att förhoppningarna om en lösning i Buenos Aires måste skrinläggas.

I så fall ökar risken att Kina i sin tur inför nya tullar på soja från USA. Kineserna har trumf på hand, eftersom Brasilien har kapacitet att höja sojaleveranserna till Kina efter en rekordstor skörd.