Skogsbruk EU

EU-parlamentet stöder
förslaget till skogsstrategi

EU-parlamentet antog på tisdagen ett betänkande om EU:s nya skogsstrategi för 2030. Parlamentarikerna eftertraktar en modell på nationell, regional och lokal bas i samarbete med skogsägarna. Medlemsländernas behåller behörigheten i skogsfrågor.

Resolutionen om en ny skogsstrategi för 2030 antogs i parlamentet med 417 röster mot 144 röster och 67 nedlagda röster. En majoritet av parlamentarikerna anser att skogarna är viktiga för att tillhandahålla både ekosystemtjänster och jobb.

För ändamålet behövs en dynamisk och hållbar aktiv förvaltning av skogarna. Enligt den antagna texten är en dynamisk och hållbar aktiv förvaltning förutsättningen till en motståndskraftig skog som anpassar sig till det förändrade klimatet.

Texten har utarbetats av den liberala tyska parlamentarikern Ulrike Müller (Renew). Enligt rapporten är målet för skogsstrategin en mångfald av skogar, klimatlägen, ägarmönster och styrningsformer på olika håll i EU.

Rapporten förutsätter en förvaltning där skogarna utvecklas nationellt, regionalt och lokalt, hand i hand med skogsägarna. I detta avseende bör olika stödprogram med frivilliga betalningar för ekosystemtjänster bli tillgängliga för små skogsägare.

Rapportens författare Ulrike Müller framhåller att skogarna står inför fler utmaningar och förväntningar än någonsin tidigare. Detta fyller ett behov som inte bara beror på det förändrade klimatet.

Enligt Müller ska strategin bygga på principen om multifunktionalitet, hållbar skogsförvaltning, skogsägare och skogsbrukare som nyckelpelare. Skogen behöver en strategi nedifrån och upp för att spegla skogarnas lokala unika karaktär.

Ny förordning om avskogning

Parallellt med skogsstrategin lanserar EU också en så kallad avskogningsförordning. Syftet är att skapa en lagstiftning som förhindrar importen av varor till EU, som kan tänkas främja avskogning i sina ursprungsländer.

Förordningen ska göra det möjligt för konsumenter att informera sig om deras inköp av varor som kan bidra till att skogar förstörs i ursprungslandet. Avsikten är att minska EU:s påverkan på klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald.

De nya reglerna ska förhindra att importerade varor som förorsakar skogsskövling i tredjeländer landar som importvaror på EU-marknaden. Det kan exempelvis handla om träprodukter, kaffe, kakao, palmolja, nötkött eller soja.