Rubenforderband Offstein Gerald Schilling
Naturgasen är en knapp resurs i Tyskland. Sockerbruken måste samarbeta för att trygga hanteringen av årets betskörd. FOTO: Gerald Schilling/Südzucker
Jordbruk EU

Tyska sockerbruk ska
bistå varandra med gas

De stora tyska sockerbruken har ont om naturgas, som är nödvändig för produktionen. Nu planerar sockerbruken ett samarbete för att hjälpa varandra att dela på de knappa gasreserverna.

Sockerjättarna Nordzucker, Südzucker, Pfeifer & Langen och Cosun Beet har kommit överens om ett samarbete för att trygga hanteringen av höstens betskörd. Koncernerna ska i nödfall dela sina gasresurser med konkurrenterna.

Det tyska kartellverket har givit grönt ljus åt projektet. De flesta tyska sockerbruken använder naturgas som bränsle. Kartellverkets ledning betonar att sockerbruken i ett nödläge får hjälpa varandra genom att dela på den tillgängliga gasen.

Om gasen tar slut, riskerar detta att stoppa produktionen med graverande följder. I värsta fall kan stora delar av betskörden gå om intet. I förlängningen påverkas också konsumtionsledet i det fall att socker skulle förvandlas till en knapp och kostsam resurs.

Tillverkarna improviserar

Ur konkurrensrättslig synpunkt ser kartellmyndigheten ingen fara för lagbrott. I det aktuella fallet handlar det om en unik situation där branschen måste söka en nödlösning för att genomföra höstens hektiska betkampanj utan risk för avbrott.

Fri produktionskapacitet kan dessutom delas mellan koncernerna, ifall myndigheterna i nödfall tvingas vidta åtgärder som kan bryta tillförseln av gas. Avbrott i hanteringen av betor måste undvikas in i det sista.

Sockerindustrins centralorganisation Verein der Zuckerindustrie har till uppgift att kontrollera läget och skaffa information från de involverade företagen. Information om tillgänglig kapacitet ska ställas till förfogande på frivillig bas.

Kartellverket har emellertid fastställt att de flesta sockerbruk redan har vidtagit tillfälliga åtgärder för att åtminstone delvis ställa om sina anläggningar till andra bränslen än gas, exempelvis olja eller kol.

Flera företag har också redan hunnit ställa om sin kompletta energiförsörjning till gas av miljöskäl. I sådana fall är det inte längre möjligt att återgå till tidigare bränslen. I dag arbetar 18 tyska sockerbruk med naturgas.

Gödselindustrin kräver statlig hjälp

Parallellt stiger kostnaderna för gödsel, som är på god väg att bli en knapp resurs. Norska Yara reducerar sin produktionskapacitet till bara 35 procent. Branschens analytiker ser inget slut på prisspiralen, som i slutändan drabbar producenten.

Den europeiska gödselindustrin beklagar läget och kräver statligt bistånd för att kunna upprätthålla produktionen. Branschens tillverkare har genomgående dragit ned produktionen av gödsel, ammoniak och till och med AdBlue.

Läget berör alla stora branschföretag, från Yara till tyska Piesteritz och BASF. Den polska gödselkoncernen Azoty och österrikiska Borealis sitter alla i samma ranka båt. Parallellt får odlaren i värsta fall mindre betalt för sin skörd.

Tyska analytiker ser inget slut på spiralen. De höga gödselpriserna kan enligt företagen inskränka insatsen av gödsel ute på åkrarna. Men tillverkarna sitter i kläm då priset på naturgas har mångdubblats. Naturgas är en förutsättning för produktionen.

Parallellt kalkylerar ekonomerna med en höst som kan domineras av tvåsiffrig inflation, sannolikt i kombination med en recession och stigande kostnader för livsmedel. Perspektiven är inte de bästa just nu.