P041894 232805
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen huvuddragen i sitt gröna avtal i EU-parlamentet. Avtalet syftar till ett klimatneutralt EU fram till 2050. FOTO: EU
Jordbruk EU

Jordbruket ska bli nyckel
till EU:s gröna omställning

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen sina planer för EU:s omställning till en klimatneutral ekonomi senast 2050. Jordbruket och skogsbruket hör till nyckelområdena i processen.

Det europiska gröna avtalet ”Green Deal” blir EU:s nya tillväxtstrategi för en ekonomi som ger mer än den tar, sade von der Leyen under presentationen inför EU-parlamentet. Målet är en ren, cirkulär ekonomi med effektivt resursutnyttjande.

Några konkreta åtgärder presenterade kommissionens ordförande inte, men väl en rad målsättningar och idéer.

Nästa vår ska kommissionen presentera en ny strategi för matkedjan från jord till bord, som ska täcka alla länkar.

Uthållig konsumtion

För ändamålet ska minst 40 procent av EU-budgeten avdelas för jordbruket. Kommissionen och medlemsländerna ska tillsammans göra upp strategiska planer för omställningen.

Planerna ska gynna uthålliga produktionssätt, såsom precisionsodling, ekologiskt jordbruk, jordbruksekologi, skogsbruk och strängare standarder för djurvälfärd. Detta förutsätter en reduktion av kemiska växtskyddsmedel, gödsel och antibiotika.

För att motverka nackdelar, måste nya och innovativa metoder utvecklas för växtskyddet och växtförädlingen, förutsatt att metoderna är säkra. Kommissionen vill också binda in transport och förpackningar i den cirkulära ekonomin.

För ändamålet vill Ursula von der Leyen uppmuntra en uthållig konsumtion. Utbudet av hälsosamma produkter till ett överkomligt pris ska säkerställas. Importerad mat som inte uppfyller EU-standarderna tillåts inte på den inre marknaden.

Kommissionen ska främja utvecklingen av nya metoder för spårning av matprodukter för att effektivera informationen om deras ursprung och näringsvärde. Jord-till-bord-strategin ska förbättra producenternas ställning i matkedjan.

Lyfter fram skogsbruket

De skogliga ekosystemen spelar en viktig roll för klimatförändringen, poängterar von der Leyen. Det gröna avtalet ska därför också lyfta fram skogsbruket som ett verktyg för omställningen till en klimatneutral ekonomi.

Skogsplantering, bevarande och återställande av skog ska bidra till att binda CO2, minska riskerna för skogsbränder och stöda utvecklingen av bioekonomin. Målet är att stärka ett uthålligt skogsbruk.

Ursula von der Leyen påpekade under presentationen att globala utmaningar som klimatförändringar och miljöförstöring förutsätter globala lösningar. EU kommer därför att ytterligare stärka sin gröna diplomati i internationella sammanhang.