Att bevara naturliga livsmiljöer för fiender till organismer som skadar våra grödor kan vara en ren vinstaffär för lantbrukaren. Men ibland leder det tvärtom till större angrepp eftersom också skadegörarna gynnas. Det visar en stor internationell studie som 154 forskare från bland andra Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Lunds universitet har bidragit till.
Arkiv


Pomolog och plantskolemästare Leif Blomqvist från Lepplax i Pedersöre har av Marthaförbundet utsetts till Årets matkulturstipendiat. Tack vare Blomqvist finns det idag ett stort utbud vinterhärdiga fruktträd som klarar vårt klimat, även i de norra delarna av landet, skriver Marthaförbundet i sin prismotivering.

I år var det ÖSP:s tur att stå värd för den två dagar långa ungdomsträff som de tre förbunden ÖSP, MTK-Etelä-Pohjanmaa och MTK-Keski-Pohjanmaa turas om att arrangera i stort sett varje år. Ett tjugotal unga jordbrukare deltog i den tvåspråkiga träffen som senaste fredag inleddes med en kort seminariedel vid Yrkesakademin i Vasa.

Skärgårdsdelegationens utredningsprojekt ”Delningsekonomi som en möjlighet för vattenområdena i skärgården, längs kusterna och på insjöområdena” överräcktes i onsdags till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.
Nu planeras åtgärder för att minska näringsbelastningen på råvattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden som förser 75 procent av ålänningarna med dricksvatten.

Biogas är ett energialternativ som ligger i tiden. I Österbotten står ekologiska jordbrukaren Bjarne Mara i beråd att uppföra en biogasanläggning medan förre ÖSP-verksamhetsledaren Jan-Ove Nyman planerar att bygga en tankningsstation.

EU-domstolen har valt att jämställa växtförädling med gensaxen med traditionell genmodifiering. En sådan restriktiv lagstiftning vore fatal för EU:s växtförädling, rasar forskarna. Nu börjar också politikerna kräva en sakligare debatt.
Växtförädling med gensaxen går inte utan tillstånd, säger EU-domstolen. Men kluriga danska växtförädlare har hittat en laglig genväg.
Två framträdande företag inom grönsaksbranschen i Närpes, det vill säga Närpes Grönsaker och Jan-Erik Sigg Ab är bland de 20 finländska företag som kommit med på listan över små och medelstora företag i kraftig tillväxt inom EU. Det handlar om ett tusental dynamiska tillväxtföretag. De flesta är företag inom industri och teknik, men därefter kommer företag inriktade på bland annat livsmedel.

En förening som bjuder ut kött till högst bjudande. Den idén lägger den ekologiska nötköttsproducenten Henrik Vikström fram. Konkurrensen om köttet skulle öka och det kunde betyda högre priser, säger han.

Kring 10.000 besökare samlades i Fiskars senaste veckoslut för årets Slow Food-festival. Evenemanget ordnades för nionde gången och hade vädrets makter på sin sida. Utbudet var som vanligt gediget och kommersen gick bra.

Johan Andersson är kocken som för åtta år sedan hoppade över från restaurangvärlden till att jobba med offentlig mat. Han brinner för att lyfta och inspirera kockarna i de offentliga köken med målsättningen att skapa bra mat åt barn och åldringar. – Matlagningen ska ske från grunden, av bra råvaror och nära matgästen.