Ungtraff 1 Okt2018
Under rundvandringen på Yrkesakademins jordbruksskola i Vasa presenterade lektor Lars Hermans skolan och dess verksamhet. Därefter blev det studiebesök hos skogsmaskintillverkaren Logset i Kvevlax.
Jordbruk SLC Livet på landet

Unga bönder från tre förbund träffades i Vasa

I år var det ÖSP:s tur att stå värd för den två dagar långa ungdomsträff som de tre förbunden ÖSP, MTK-Etelä-Pohjanmaa och MTK-Keski-Pohjanmaa turas om att arrangera i stort sett varje år. Ett tjugotal unga jordbrukare deltog i den tvåspråkiga träffen som senaste fredag inleddes med en kort seminariedel vid Yrkesakademin i Vasa.

Stämningen kändes bra och inställningen var positiv bland de unga bönder som kommit till träffen i Vasa. Det var ungefär lika många deltagare från ÖSP respektive MTK-Etelä-Pohjanmaa, medan endast en av de närvarande kom från MTK-Keski-Pohjanmaa.

Syftet med sammankomsten är främst att deltagarna från de olika områdena ska få en chans att träffas, umgås, utbyta tankar och knyta nya kontakter. Socialt och rekreativt.

Efter att förbundsordförande Tomas Långgård kort presenterat sig själv, ÖSP och berättat om den regionala indelningen av verksamhetsområdets produktionsinriktningar delade ombudsman Fredrik Grannas in de närvarande i tre grupper. 

Främst för att få igång en diskussion och ge deltagarna en första möjlighet att bekanta sig med varandra, men även för att fundera över relevanta frågor som: Vad har ni unga har för lösningar på lantbruksproblemet? Hur ser jordbruket ut om 20-30 år? Hur kan man förbättra samarbetet?

Samma utmaningar oberoende av språk

Produktionsinriktningar som växthus och hönsfarm förekommer knappt alls på den finska sidan av Österbotten och för att presentera de näringarna fanns besök på växthusföretaget Smith Garden i Yttermark och till äggproducent Hans Wikstrand i Nämpnäs inbokade under lördagen.

– Vi vill också få fram att vi bönder har samma utmaningar oberoende av språk, säger Fredrik Grannas. Det är bra om vi kan lära oss av varandra och lära känna varandra. Jordbrukarna minskar i antal men vi kan öka sammanhållningen. Det får oss att känna att vi inte är ensamma med vad vi håller på med och så skapar vi ett socialt nätverk.

Mjölkbonden Kaisa Pihlaja från Jalasjärvi deltar i ungdomsträffen för fjärde gången, medan det är första gången för Sanna och Jarmo Huhtala från Kauhava. Utöver mjölkboskap har paret även hästar på sin gård.

– Det har varit en lång och tung sommar, säger Sanna. Så det är roligt att få komma ifrån gården lite och träffa andra jordbrukare. Vi är bara en dryg timme hemifrån, men mycket är annorlunda här.

– Jag är jätteglad över att jag kommit hit, säger Kaisa. Det är jätteroligt och så får vi besöka intressanta platser som till exempel ett tomatväxthus.

Kaisa tycker också att det vore bra om samarbetet mellan bönder och förbund skulle vara lika tätt och nära som om det inte fanns någon språkmur.

Ungtraff 2 Okt2018
Kaisa Pihlaja från Jalasjärvi, till vänster, deltog i ungdomsträffen för fjärde gången, medan det var premiär för Sanna och Jarmo Huhtala från Kauhava. Jag är jätteglad över att jag kommit hit, säger Kaisa. Det är jätteroligt och så får vi besöka intressanta platser som till exempel ett tomatväxthus.

Stora krav på unga bönder

Susann Rabb, projektanställd vid LPA, berättade om sina erfarenheter och insikter gällande projektet Ta hand om bonden som hon jobbat med sedan vårvintern 2017 och som nyligen fått förlängning till slutet av 2020.

– Unga jordbrukare har en stor börda på sina axlar i form av alla de krav som samhället ställer, säger hon. Ofta är pressen från den äldre generationen stor, likväl som av vänner och partner. Det är svårt att få tiden att räcka till.

Till en början var tanken med projektet att bönder i stor kris skulle ha någonstans att vända sig, men med tiden har det blivit allt fler som enbart önskar en utomstående att tala med som hör av sig. Tillsammans funderar de över hur bonden kan gå vidare då det för närvarande är mycket svåra tider för näringen.

En av de viktigaste sakerna att tänka på, enligt Susann, är en själv. Därför är det bra för den unga bonden att fundera över vem hen är, vad hen vill med sitt liv och vilka målsättningar hen har.

– Om du har bra självkänsla är det lättare för dig att hitta bra lösningar när livet kommer emot med sina utmaningar, säger hon. För det finns inget liv som inte har problem.

Generationsklyftans dilemma

Hur man förhåller sig till varandra mellan generationerna är ofta en stor utmaning. Ibland till och med ett problem.

Susann räknar upp tre typiska scenarier. Det första är när den äldre generationen verkligen önskar och vill att någon ska ta över och att denna någon förstås är den egna sonen eller dottern som i sin tur drabbas av frågeställningen ”Kan jag?”, ”Vill jag?”, ”Klarar jag av det?”

Det andra är när den äldre generationen så väldigt gärna vill vara med i arbete och beslutsprocess. Fastän den som tagit över är intresserad och engagerad fortsätter de äldre att vara med, vilket kan bli ett väldigt svårt förhållande för de yngre. Det är då viktigt att tala med varandra och för de äldre att kanske inse att det är dags att helt ge över.

Och det tredje scenariot är gårdar där generationsväxlingen redan är gjord, men den gamle husbonden håller fast vid rodret och ger inte över ansvaret. Han har svårt att inse och att ta till sig att gården nu tillhör barnet.

Susann tog även upp det faktum att lönsamheten för närvarande är mycket svag och att det ofta leder till motivationssvårigheter.

– Vad jag lade märke till när ni nyss presenterade era grupparbeten – och som jag tycker är glädjande – är att ni har mer positiva tankar än de äldre, säger hon. Positivitet är otroligt viktigt och hjälper oss att orka bättre. Kanske är det vår gemensamma uppgift, att prata mer om positiva saker, för ofta är det bara det negativa som kommer fram.

Ungtraff 3 Okt2018
– Det är viktigt att träffas, att tala med andra odlare för att få nya idéer och tankar likväl som att få nya kontakter över språkgränserna, säger Susann Rabb. Kanske är det därför som Ta hand om bonden-projektet tagits så väl emot, för ibland är det lättare att tala med en utomstående och tillsammans fundera över de alternativ som finns.

Vikten av socialt liv

Det är också viktigt för bonden, ung som gammal, att värna om sin familj, sina vänner och sin partner. 

– Sociala kontakter är viktiga och lika viktigt är det att hitta sådant som är roligt och som ger en energi utanför gården, säger hon. Ibland måste man sätta gränser och våga besluta att man ska sätta tid på annat, även om det finns jobb att utföra.

Vidare är ens förhållande till alkohol något man bra kan fundera över. Alla har vi en egen åsikt i frågan och det bör accepteras.

– Att dricka lite då och då så länge man själv behärskar situationen är ok, säger Susann. Visst ska vi ha roligt och njuta av livet och så länge du själv har kontroll och kan bestämma när du ska sluta dricka är det okej.

– Men om det blir tvärtom, att alkoholen bestämmer över dig och du märker att du har svårt att hålla dig, då är det viktig att bromsa och att tänka efter, fortsätter hon. Alkoholen är sällan enbart ditt eget problem, utan det blir snabbt ett problem för alla i din omgivning och snart är det hela gårdens problem.

Avslutningsvis manar hon:

– Våga be om hjälp! Ensam är inte alltid stark! Och be om hjälp i tid, för om det gått för långt är det mycket svårare att göra något åt problemen.