Delningsekonomi Okt18
Riksdagsledamoten och Skärgårdsdelegationens ordförande Hanna Kosonen överräckte rapporten om delningsekonomi till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i onsdags.
Livet på landet

Delningsekonomi kan skapa tillväxt i skärgården

Skärgårdsdelegationens utredningsprojekt ”Delningsekonomi som en möjlighet för vattenområdena i skärgården, längs kusterna och på insjöområdena” överräcktes i onsdags till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C).

Syftet med projektet var att utreda vilka möjligheter delningsekonomi kan erbjuda då det gäller utvecklandet av vattenområdena.

I samband med utredningen gjordes tre enkäter som riktades till sammanlagt 4.500 personer – ägare till fritidsbostäder, fast bosatta personer samt båtägare – i de skärgårdskommuner som statsrådet utsett. Därtill intervjuades företag och andra aktörer som deltar i delningsekonomin.

Stor outnyttjad kapacitet

För närvarande finns det cirka 600.000 fritidsbostäder i Finland och i dessa finns ledig kapacitet som motsvarar ungefär 286 dygn, eftersom den genomsnittliga användningen endast är 79 dygn per år.

Endast 10.000 fritidsbostäder hyrs ut regelbundet, även om 50.000 finländare enligt stugbarometern kunde tänka sig att överväga att hyra ut sina stugor.

I de cirka 200.000 båtarna finns ledig kapacitet som motsvarar 345 dygn.

– Genom delningsekonomi är det möjligt att få de oanvända resurserna i bredare användning, vilket skapar möjligheter för nya näringar och ekonomisk tillväxt i hela Finland, sade Leppä.

Svag kännedom om delningsekonomin

Han konstaterade också att finländarna eventuellt har delningsekonomi i generna eftersom vi av tradition har en utvecklad talkoanda.

– Delningsekonomi intresserar, men vi behöver bland annat utveckla lagstiftningen.

Konsulten Nina Vesterinen vid FCG Finnish Consulting Group som genomförde utredningen, säger att hon överraskades över att kännedomen om delningsekonomin generellt var ganska svag bland de svarande.

– Helt klart är dock att de med högre utbildning och yngre åldersklasser bättre känner till delningsekonomiska servicemodeller.

En knapp femtedel av respondenterna kan klassas som aktiva deltagare i delningsekonomin. Omkring en tredjedel känner inte till delningsekonomi eller är osäkra på dess fördelar, nackdelar och möjligheter.

Digitala färdigheter behöver utvecklas

Antalet respondenter som redan är intresserade av delningsekonomi är dock ganska stor och det finns mycket ledig kapacitet. Vattenområdena i skärgården, längs kusterna och i inlandet har utmärkta möjligheter att dra nytta av delningsekonomin.

– Tidpunkten för en utredning som den här var helt rätt just nu. Det lönar sig att organisera projekt som främjar delningsekonomin i skärgården och Insjöfinland, men det kräver att dataförbindelserna fungerar och att befolkningens digitala färdigheter som är nödvändiga för delningsekononomin förbättras, sade Skärgårdsdelegationens ordförande Hanna Kosonen (C).

Därtill förutsätts att staten vidareutvecklar lagstiftningen och myndighetsanvisningarna.

Utredningsprojektet gjordes av Heikki Miettinen, Jarno Parviainen och Nina Vesterinen vid FCG Finnish Consulting Group Oy på beställning av Jord- och skogsbruksministeriet.