Arkiv

Förhöjning till produktionsstödet för mjölk börjar betalas 13.3

Livsmedelsverket betalar förhöjningen enligt de slutliga stödnivåerna för nordliga produktionsstödet för mjölk 2023 till mjölkgårdarna från och med 13.3.

Årets stöd för biodlingen är 25 euro per bisamhälle

År 2024 är det nationella stödet för biodling 25 euro för varje övervintrat och odelat bisamhälle. Stödnivån per samhälle är därmed på samma nivå som 2023, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Nng6
EU-institutionerna enades om direktiv för förpackningar

EU-parlamentet och medlemsländerna har enats om gemensamma EU-regler för hantering av förpackningsavfall. Reglerna syftar till att minska förpackningsavfallet och medför dessutom restriktioner för vissa förpackningsformat.

Lättnad i kraven för icke-produktiva arealer 2024

EU-kommissionen har beslutat om en lättnad i kraven för icke-produktiva arealer för 2024. Orsaken till detta är den dåliga lönsamheten i hela Europa och de förändringar på marknaden som Rysslands anfallskrig mot Ukraina har orsakat.

SLC - Dsc 0794
Ingåbönder vill väcka diskussion om matpriser

0,02 euro. Det är råvarans pris i en rejäl portion ärtsoppa. Det vet Peter Österman, ordförande för SLC Nylands lokalavdelning i Ingå, för han har nämligen räknat. Tillsammans med Ingå och Degerby lantmannagillen bjuder lokalavdelningen i Ingå på hemgjord ärtsoppa lördagen den 9.3 klockan 11-13. Evenemanget äger rum på kyrkans parkeringsplats i centrum av Ingå.

Tilläggsbetalning på det nordliga hektarstödet för stärkelsepotatis

Det nordliga hektarstödet för stärkelsepotatis 2023 har höjts. Höjningen är 100 euro per hektar, varvid det nya stödbeloppet är 200 euro per hektar, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Photo 14 2 2024 20 51 23
Hela Sveriges trädgårdsmästare gästade Jakobstad

Det var fullsatt i Schaumansalen – cirka 300 personer – när John Taylor i medlet av februari besökte Jakobstad för att dela med sig av sin trädgårdsfilosofi. Taylor, känd från tv-programmet ”Trädgårdstider”, berättade också om trädgårdar som inspirerar och om hur han i tjugo års tid varit med och skapat Slottsträdgården i Malmö.

SLC - Landsbygdsgalan 16
Landsbygdsföretagare prisades på åländsk galafest

Sex företagare inom olika branscher belönades inför 177 gäster med varsin morot av lera vid den femte åländska Landsbygdsgalan den 2 mars i Finström Breidablick.

SLC - Ekompi Net
Digital plattform för närmatshandel i egen regi är nu tillgänglig

Ekompi.net är framtidens digitala plattform för att handla mat mellan producent och konsument. Man har tagit fram den i närmatskretsar i Nyland, men nu då man har utvecklat den rätt så långt vill man också göra den tillgänglig för andra intresserade i Finland.

SLC - 20240222 152528
Jordbruksklimatologen uppmanar Finland att satsa mer på jordbruket

34-årige jordbruksklimatologen Serge Zaka, uppmanar finska politiker att satsa mer på lokalt lantbruk i nära framtid. Skandinavien kommer att få en viktigare matförsörjningsroll om några år på grund av klimatförändringarna. Det varmare klimatet innebär inte bara skada! Säger Zaka som jagar framtidens väder och oväder för både jordbrukare och politiker.

Ledaren: Olli Wikberg kan i praktiken inte återvända som livsmedelsmarknadsombudsman

I september tar Olli Wikbergs mandatperiod på fem år slut och nu återstår det att se vem som väljs till hans efterträdare. Vi hoppas på någon som tar sitt arbete på allvar, någon som effektivt använder sig av alla de till buds stående verktyg som redan den ikraftvarande livsmedelsmarknadslagen erbjuder och någon som också effektivt kan använda sig av offentligheten i sitt uppdrag, säger Staffan Pehrman.

Ledarsticket: En kakaokris som kanske för någonting gott med sig?

Om den begynnande kakaokrisen skulle leda till högre och bestående producentpriser för kakaobönderna kan man ju inte göra annat än att applådera utvecklingen, det är ändå inte alls sagt att så sker, påpekar Staffan Pehrman.