Slowfood 1
Slow Food - festivalen hade vädrets makter på sin sida. Stämningen var god och det var mycket folk i rörelse.
Jordbruk SLC Marknad Livet på landet

Slow Food-festivalen hade vädrets makter på sin sida

Kring 10.000 besökare samlades i Fiskars senaste veckoslut för årets Slow Food-festival. Evenemanget ordnades för nionde gången och hade vädrets makter på sin sida. Utbudet var som vanligt gediget och kommersen gick bra.

Ett sextiotal matproducenter från Nyland och Egentliga Finland fanns på plats i Fiskars på veckoslutet. Bland utbudet fanns ekologiskt och närproducerat kött, fisk, grönsaker, rotfrukter, potatis, äpplen, spannmål, bröd och bakverk, ostar, honung och olika sylter och safter, för att nämna en del.

Nytt för i år var provsmakningar av ostar, kaffe, surdegsbröd och öl. Vidare kunde man ta del av olika föreläsningar, där bland annat kan nämnas svenska kocken Johan Andersson som jobbar för att skapa bättre mat i de offentliga köken i Sverige, Johan K Dal, ordförande för Slow Food i Köpenhamn samt Årets kökschef Ari Ruoho, som leder restaurang Nokka i Helsingfors och som aktivt satsar på samarbete med inhemska producenter och högkvalitativa råvaror.

Slowfood 2
Julien Huéber, Micaela Ström och Thomas Snellman vid SLC:s och EkoNu:s gemensamma stand på Slow Food - festivalen i Fiskars.
Pasta på Mörbys speltmjöl

Vid SLC:s och EkoNu:s gemensamma stand drog matinspiratören Julien Huéber till sig många intresserade besökare då han tillverkade egen pasta på Mörby gårds speltmjöl samt tillverkade pommes frites som smakade gudomligt.

– Det är lätt att laga sin egen pasta, försäkrar Huéber. Blanda ihop degen av speltmjöl, ägg, olivolja och salt. Kavla ut till en platta, skär i strimlor och koka i en minut i saltat vatten – voilà!

Den delikata pastan serverades med en enkel tomatröra gjord på halverad körsbärstomat, vitlök, kryddor och olivolja som gratinerats i ugn. 

Pommes frites som görs på färsk potatis visade sig också vara något helt annat än den som serveras på snabbmatsrestauranger eller säljs i frysdisken.

– Är det en bra potatissort kan man lämna skalet på den tvättade potatisen, instruerar Huébert. Torka den torr, skär i trevliga bitar och fritera.

Vid friteringen använder sig Huébert av en blandning av hälften rybs- och hälften solrosolja.

– Första oljebadet ska ha en temperatur på omkring 170 grader. Fritera potatisen i omgångar tills potatisbitarna är mjuka och har litet färg. Sedan ska den friteras en gång till i litet hetare olja så att den får sin frasiga yta.

Matinspirationskurser främjar lokala råvaror

Via projektet EkoNu har Huebér bland annat lett flera matinspirationskurser för storkökspersonal i Österbotten. I vintras serverade Carleborgsskolan i Nykarleby i en hel vecka luncher tillredda enbart på närproducerade och ekologiska råvaror.

Huébers roll var att inspirera kökspersonalen och EkoNu:s kontaktperson Thomas Snellman ordnade med råvarorna; bland annat skaffade han 220 kilo grisnacke som blev till pulled pork för 1.200 personer.

– Och det bästa är att en vecka med närproducerat och ekologiskt inte ens blev dyrare än en normal lunch, trots att andelen ekologiska råvaror var 50 procent, säger Snellman.

Enligt honom kan man inte nog betona betydelsen av att servera bra mat åt barnen.

– Mattraditioner grundläggs i barndomen. Lär man inte barnen att äta mat gjord på bra råvaror så är spelet förlorat.