EU Marknad

Två i Närpes på lista över framgångsrika företag i EU

Två framträdande företag inom grönsaksbranschen i Närpes, det vill säga Närpes Grönsaker och Jan-Erik Sigg Ab är bland de 20 finländska företag som kommit med på listan över små och medelstora företag i kraftig tillväxt inom EU. Det handlar om ett tusental dynamiska tillväxtföretag. De flesta är företag inom industri och teknik, men därefter kommer företag inriktade på bland annat livsmedel.

– Vi har hållit på och smält den här saken några dagar, meddelar Närpes Grönsaker på sin Facebooksida. Tillsammans ska vi föra det här fantastiska gänget, som verkligen är en inspirerande innovatör, framåt.

Det är Londonbörsen som publicerat listan på de 1.000 expanderande företagen. Listan har sammanställts av Bureau van Dijk, som förfogar över Amadeus – en databas med jämförbar finansiell information för offentliga och privata företag i hela Europa kombinerad med viktiga resultatindikatorer.

För att komma med på listan ska företagen vara registrerade i ett EU-land. Den årliga omsättningen bör vara mellan 20 och 300 miljoner euro.

I en kommentar efterlyser verkställande direktören för Londonbörsen Nikhil Rathi politiska linjedragningar för att förse innovativa små och medelstora företag med långsiktigt kapital.

– Det finns långsiktigt kapital tillgängligt i hela Europa, men för växande företag finns det för många hinder för att komma åt det, skriver han. Även om Europa investerar mer kapital i sina små och medelstora företag än USA, förverkligas 80 procent av investeringarna med skulder, skriver den verkställande direktören för Londonbörsen. – MG