Den egyptiska storbonden Jamal Alnator har fiskodlingar, kycklingfarmer och mangoodlingar. Jamals brorsson Ata granskar familjens veteodling. – De varierande marknadspriserna är vår största utmaning, säger Jamal. Han driver de tre farmerna tillsammans med sina fem bröder och fyra släktingar.
Arkiv


Det provisoriska CETA-avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada har varit i kraft i ett drygt år. Fördelarna är redan synliga. Avtalet är nyttigt, framhåller handelskommissionär Cecilia Malmström.
Foderimporten blir stor på Åland. Över 3.000 balar ensilage och halm har importerats från Österbotten och södra Finland. – Men det handlar både om rundbalar och mindre fyrkantsbalar så det är lite som att jämföra äpplen och päron, påpekar Ålands hushållningssällskaps husdjursrådgivare Kerstin Lundberg

Skördefesten på Åland är av stor betydelse och då menar jag inte bara den ekonomiska aspekten. Skördefesten bidrar till möten, kontaktytor, samarbeten, förståelse och kunskap, konstaterar ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson.

Färska ÅPF-ordföranden Birgitta Eriksson-Paulson betonar att det nu är både landskapsregeringens, handelns och de åländska konsumenternas sak att det hjälpa jordbruket ur dess kritiska läge efter sommarens extrema torka och dessutom långsiktigt förbättra jordbrukets lönsamhet.
Information från förbunden.

Soilfood ordnade en fältträff hos Mathias Weckström på Pargas gård i Raseborg. Företaget vill visa hur spridning av markförbättrande fibrer går till i praktiken och vad de gör i och för odlingsjorden.

Vanliga konsumenter får inte längre köpa och använda så kallade rodenticider (gift) mot råttor, i lösvikt och utomhus. Jordbrukare som har ikraftvarande växtskyddsexamen kan däremot köpa och använda på den egna gården och i dess produktionsutrymmen.
Vid månadsskiftet ordnar Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten en kurs för växtskyddsexamen.

Många husdjursgårdar kommer att bli tvungna att köpa in spannmål på grund av dåliga skördar. Därför uppmanar Jonny Kronqvist, ordförande för SLC:s slaktutskott, att det inhemska foder som finns används inom landets gränser.

Remissdebatten pågick ännu i onsdags i riksdagen om regeringens proposition om djurens välbefinnande. Den kommande lagen om djurens välmående ska ersätta den nuvarande djurskyddslagen. Den nuvarande regeringen har varit tillräckligt tydlig med budskapet att lagen ska klubbas av före riksdagsvalet i vår. Enligt de källor LF har talat med kommer så också att ske, om det inte utlyses urtima val inom någon månad. När det gäller lagens innehåll så är en av de allra viktigaste framgångarna att den vetenskap som funnits och finns tillgänglig kring djurens mående och beteende utgör grunden för den nya lagstiftningen, inte antagna värderingar om djur som utgår från människans eget välmående.