Arkiv

SLC - Prodkraft3 Jan23 Ct
Nytt projekt ska stärka österbottniska producenters konkurrenskraft

Förra sommaren avslutades projektet Ekonomilaboratoriet. Men redan i november i fjol inleddes ett nytt liknande projekt som heter Producentkraft. Syftet är att stärka de österbottniska lantbruksföretagens konkurrenskraft.

SLC - 20231121 Javier Milei
Marknadsöversikt: EU:s livsmedelsbransch kräver avtal med Mercosur

En bred allians inom EU:s livsmedelssektor skyndar på kommissionen i Bryssel att i snabba tag återuppta förhandlingar med den sydamerikanska frihandelszonen Mercosur. Ett avtal brådskar, framhåller branschens företag.

Marknadsöversikt: Markant höjning av mjölkpriset till svenska Arlabönderna

Från årsskiftet höjdes kilopriset för både konventionell och ekologisk mjölk för Arlas svenska mjölkbönder med cirka 35 öre.

SLC - Kvall9 Jan24 Ct
Stort intresse för att ta del av läget på spannmålsmarknaden

Vilka grödor lönar det sig att odla kommande växtsäsong? Och hur är läget egentligen på spannmålsmarknaden nu och framöver? Intresset för att ta del av experternas svar var stort när ÖSP ordnade en växtodlingskväll med över 150 deltagare.

SLC - Kvall10 Jan24 Ct
Sockerbetor ger bäst lönsamhet i år enligt kalkyl

Frågan vad som lönar sig att odla är upp till varje jordbrukare att fatta beslut om. Men att verkligen se över vilka grödor som efterfrågas och vara medveten om prisbilden, har blivit allt viktigare. Speciellt efter förra året då egentligen kummin och sockerbetor var de enda som gav lönsamhet.

SLC - Janusz Wojciechowski Nylund Laxaback Ingo 3
SLC besökte Bryssel: ”Stödelement som tryggar den nordiska produktionen måste finnas också i framtiden”

Förra veckan besökte SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund och tjänstemännen Jonas Laxåback och Christoffer Ingo Bryssel för att träffa EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciehowski och för att sondera terrängen inför det kommande Europaparlamentsvalet den 9 juni.

Stödpersonsnätverk efterlyser nya tvåspråkiga stödpersoner

Landsbygdens stödpersonsnätverks utbildar frivilliga stödpersoner som ger stöd och hjälp till människor som bor på landsbygden. Stödpersonerna hjälper vid olika utmaningar i livet och de känner till levnadsförhållanden på landsbygden och jordbruksföretagandet.

Marknadsombudsmannen avstängd medan brottsutredning pågår

Avstängningen av livsmedelsmarknadsombudsmannen från tjänsteutövning träder i kraft den 17 januari, meddelar jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Finland har fått tillstånd att minska på grobarhetskravet för certifierat utsäde

De utmanande odlingsförhållandena under växtperioden 2023, framför allt försommarens torka och den regniga skördetiden, syns också i utsädesspannmålens mängd och kvalitet. Regionala skillnader förekommer och även vissa mögelangrepp som försämrar grobarheten.

SLC - Mats Nylund Slc9813 Edit
SLC:s Mats Nylund: Det är lätt att känna samhörighet med de tyska bönderna

SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund har, i samband med sin resa till Bryssel förra veckan, träffat Florian Dalstein, platschef i Bryssel för den tyska producentorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV). Nylund har därmed den senaste informationen om händelseutvecklingen i Tyskland, de storskaliga bondeprotester, som just nu äger rum där.

Landsbygden goes Talent Forum

Talent Forum Vaasa är årets rekryterings- och karriärevenemang för högskolestuderande i Vasa. Nu i år fanns landsbygdsnäringarna på plats för att informera studerande om att det även på landsbygden finns jobb- och karriärmöjligheter.

SLC - Lpx 00143359
Tyska bondgårdar blir färre – men också allt större

En häftig strukturomvandling pågår inom det tyska jordbruket. Av landets 256.000 bondgårdar försvinner omkring hälften de närmaste tjugo åren. Förklaringen är att tyska gårdar blir större och effektivare. Detta gäller också i flera andra EU-länder.