Arkiv

SLC - Utskott4 Jan24 Ct
Mycket på agendan när ÖSP:s trädgårdsutskott höll årets första möte

I onsdags höll ÖSP:s trädgårdsutskott sitt första möte för året. På mötet återvaldes Tore Svarvar till viceordförande och det var samtidigt det första där Emma Granö-Ring höll i ordförandeklubban.

SLC - Slf1 Dec23 Ct
SLF:s nya vd: Livsmedelsproduktionen är grunden för vår verksamhet

Rådgivningen har varit en viktig del i utvecklandet av det finländska jordbruket. Att säkerställa att jordbrukarna också i framtiden får rätt stöd är något som Alf-Håkan Romar kommer jobba för. I höstas valdes han till ny vd för SLF, Svenska lantbrukssällskapens förbund.

Oljeväxt- och sockerbetsutsäde får undantagslov för betning våren 2024

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har i december beviljat undantagslov för användning av med Buteo Start FS 480-preparatet industriellt betat rybs- och rapsutsäde samt sockerbetsutsäde för sådd våren 2024.

SLC - 20230125 202449
Oss bönder emellan-träffar inleds i Nyland i slutet av januari

Årets första Oss bönder emellan-träffar kör igång i Nyland med början i slutet av januari.

Bidra med dina egna erfarenheter av energi- och trafikfattigdom på landsbygden

Teknologiska forskningscentralen VTT och Vasa universitet har inlett MaaElli- projektet inom vilket de undersöker energi- och trafikfattigdom på landsbygden.

SLC - Allekirjoitustilaisuus Marttila Antas Essayah 09 01 2023  3
Förhandlarna nådde resultat om den nationella stöduppgörelsen

Producentorganisationernas och jord- och skogsbruksministeriets förhandlare nådde i måndags ett förhandlingsresultat om den nationella stöduppgörelsen för år 2024.

SLC - Vaxtskyddsprogram
Handlingsprogrammet för hållbart växtskydd förnyas

En ny programperiod för det nationella handlingsprogrammet för hållbart växtskydd har inletts. Nya åtgärdshelheter och tekniska lösningar står för dörren, men mängdmässiga målsättningar är inte aktuella.

SLC - G795Dd5Bde 1920 Landesjagdverband Sachsen
EU vill lätta på vargskyddet

Vargen sprider sig över hela Europa och lever redan fritt i 23 länder. EU-kommissionen vill därför lätta på de strikta skyddsreglerna för varg. Vargens status föreslås sänkas från ”strikt skyddad” till enbart ”skyddad”.

Examinerade inom naturbruk från Optima Lannäslund 3.6-31.12.2023

Här publiceras endast namnen på de som gett tillstånd att publicera namn i massmedier.

Fel har upptäckts i svinregistret

Ett fel har upptäckts i dataöverföringen mellan anmälan om djurantal och svinregistret. Felet korrigeras onsdagen 10.1, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Img 2650
En miljon EU-pengar ”räddas” för nya åländska jordbruksstöd

Den nya åländska landskapsregeringen har överfört nästan en miljon euro outnyttjade jordbruksstöd från Landsbygdsutvecklingsprogrammet 2014-2020 så att pengarna kan komma till nytta under den nuvarande programperioden.

Finlands Svenska 4H byter verksamhetsledare

Efter ett mångårigt arbete inom organisationen lämnar Camilla Wahlsten posten som verksamhetsledare för Finlands Svenska 4H. Finlands Svenska 4H och Svenska lantbrukssällskapens förbund tackar Wahlsten för det arbete som hon gjort för att utveckla 4H organisationen.