Arkiv

Naturresursinstitutet lägger ner och organiserar om

Naturresursinstitutet har slutfört samarbetsförfarandet för att minska lokalutgifterna och begränsa ökningen av dem. 

Finlands vildsvinsstam fortsätter att minska

Enligt Naturresursinstitutets beståndsberäkning har vildsvinsstammen fortsatt att minska i Finland. I januari 2024 var beståndets genomsnittliga storlek drygt 2.000 vildsvin.

Djurtätheten för alla kycklingar i Finland ska motsvara EU:s ekokrav

Statsrådets förordning om skydd av höns ändras så att djurtätheten för kycklingar motsvarar kraven i EU:s förordning om ekologisk produktion, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Img 7024
Ovanlig specialtraktor utvecklas trots konkurs

Det österrikiska företaget Syn Trac har utvecklat en mångsidig universaltraktor med en lång rad tekniska finesser. Redskapen kopplas automatiskt till traktorn fram eller bak på mindre än en minut. Dessvärre finns ett problem – tillverkaren har anmält konkurs.

SLC - Musslor8 Feb24 Jh
Regenerativ odling till havs kan skapa nya jobb längs kusten

Från land hamnar näringsämnen i havet. De näringsämnena vill man inom ramen för ett projekt börja fånga upp genom odling av musslor och alger. Målen är att minska miljöbelastningen, skapa jobb längs kusten och bidra till en hållbarare livsmedelsproduktion.

SLC - Sucros4 Feb24 Ct
Sucros är på jakt efter fler sockerbetsodlare

Sucros Oy är på jakt efter fler sockerbetsodlare. För att locka nya pågår en kampanj som i början av veckan gästade Närpes. Charmoffensiven har gett resultat – men sockerbetskonsulenten Peter Fritzén vill se att ännu fler går in för att odla en av de mest lönsamma grödorna.

SLC - Bahijah Fremantle 2018 02
Tusentals kor och får trängdes på fraktfartyg

Ett fartyg med 14.000 får och 1.500 nötdjur måste under flera veckor ligga för ankar i den australiensiska hamnstaden Fremantle. Boskapen var ursprungligen på väg från Australien till Israel men resan stoppades i Röda Havet.

Ledaren: En gedigen utbildning är en garanti för framgång

Jordbrukets strukturomvandling går vidare, oavsett om vi vill det eller inte. Kravet på professionalitet och kunskap på gårdarna kommer enbart att öka. Med det i åtanke kan det inte vara fel med mera och gedigen utbildning inom branschen, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: SUR-förordningen drogs tillbaka – det enda rätta för EU-jordbruket

Om någon ny EU-lagstiftning gällande kemiska bekämpningsmedel ska godkännas, och det kan nog finnas vissa rimliga orsaker till det, måste det vara ett skäligt förslag från första början, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Stubben
Stubben

Statsrådet öppnar för nya miljöförbindelser och miljöavtal samt förbindelser om ekologisk produktion

Statsrådet godkände en förordning som utfärdas årligen och som bland annat innehåller bestämmelser om nya miljöförbindelser och miljöavtal samt om godkännande av åkerareal som ersättningsberättigande, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.


SLC - Optima4 Feb23 Ct
Många unga ser lantbruket som en framtidsbransch

I media utmålas lantbruket ofta som något negativt. Men det påverkar inte studerandena på Optima Lannäslund. Antalet sökande till lantbruksutbildningarna är stort – och framtidstron stark. De utexaminerade är också mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Läs mer i veckans tema Utbildning & Unga!