EU-parlamentet börjar bli redo för debatten om nästa CAP-reform. Parlamentets handläggare Esther Herranz Garcia (EPP Spanien) har färdigställt sin rapport. Tröskeln för stödgränsen har höjts, jämfört med kommissionens förslag.
Arkiv

Nya skogsdata om privatskogarna i Hangö, Kimitoön, Ekenäs och Pargas har publicerats i Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi. De nya uppgifterna omfattar 100.000 hektar privatägd skog.
Landsbygdsverket har publicerat tidtabellen för de stödutbetalningar som ska göras våren 2019.

Det genomsnittliga priset för arrenderad jordbruksmark i EU steg med en fjärdedel mellan åren 2004 och 2015. Medelarrendet steg med 26 procent från 149 euro per hektar till 189 euro per hektar 2015.
En ny mellanstation för 240 kalvar. Och en grundrenoverad dricksstation. Nackbommen, som har levererats av Urbanfeeders är helt ställbar och kan höjas och sänkas, berättar företagets vd Mikael Pettersson.
Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) håller sin andra frågestund på Facebook nästa veckas torsdag, den 8 november, klockan 18-21.Den här gången är temat reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP27, vars beredning pågår som bäst.

Fredagen den 26 oktober var det toppmöte i Canberra runt torkan i Australien. Fokuset låg på hur man bäst kan hjälpa bönderna i torkdrabbade områden. Både nu och framöver. För extrem torka är något som kommer att ske oftare i det framtida Australien.
För drygt åtta år sedan inleddes en förrättning av cirka tusen åkermark i Oravais. Nu är arbetet med nyskiftet snart klart. Dräneringstekniker Bjarne Andersson till vänster har planerat många förrättningar av åkermark. Bredvid honom jordbrukaren Bengt Fridlund som är nöjd över att han har fått större och enhetligare skiften.
Under nästa år ska det byggas upp en organisation för den hållbara livsmedelsstrategi som tagits fram under Ålands producentförbunds ledning. En arbetsgrupp tillsätts med landsbygdsutvecklaren Lena Brenner som ordförande.
Nylands svenska producentförbund (SLC Nyland) välkomnar förslaget om en ny livsmedelsmarknadslag och tillsättandet av ett livsmedelsmarknadsombud för att åtgärda osunda marknadsmekanismer. Målet är en mera rättvis handel där primärproducenternas roll i livsmedelskedjan är starkare än idag.

Det torde sakta men säkert gå upp för oss att tilläggsåtgärderna i vårt miljöersättningsprogram bygger på forskning. En forskning som inte kostar oss något att inta kunskapen av, men däremot kan vara nyckeln till högre skördar, vilket jag hoppas vi alla drömmer om, skriver Erik Perklén i en kommentar.

Nylands svenska producentförbund, SLC Nyland, diskuterade bland annat lönsamhetsfrågor och den nya livsmedelsmarknadslagen under sitt styrelsemöte på Västankvarn i Ingå förra veckan. Styrelsen lyfte framför allt fram behovet av en mer rättvis handel med en starkare roll för primärproducenten. Handelns egna varumärken (private label) väckte diskussion liksom det faktum att marginalen ofta är större på närmat, vilket upplevs som orättvist.