SLC

Förbundsrundan november

SLC Nyland

Nu är det igen dags att komma samman för att diskutera och njuta av trevlig samvaro bönder emellan. Vi ordnar regionala ”Oss bönder emellan” medlemsträffar onsdagen den 7 november på restaurang Sågen i Ingå (Strandvägen 3) samt tisdagen den 13 november på Sannäs gård i Borgå (Sannäsvägen 540). Träffarna inleds kl.17.30 med samling och kaffe varefter själva programmet inleds kl.18. SLC bjuder även på en bit mat och dryck. På plats för att höra medlemmarnas åsikter och diskutera är ledningen både från SLC och SLC Nyland. Anmäl dig senast den 2.11 till SLC Nylands kansli nsp@slc.fi eller tel. 09-601588.

Inom NyUrakka-projektet har vi varit med och utvecklat Urakka-Forum, som är en ny internet baserad marknadsplats för företagare som säljer maskinentreprenörstjänster och kunder som köper dessa tjänster. Forum hittas på webbadressen www.urakka-foorumi.fi, var man även hittar länkarna till Forums användnings- och presentationsvideon. Kom och bekanta dig närmare med Urakka-Forum på lantbruksmaskinmässan i Mässcentrum 15-17.11. Du hittar oss på TTS avdelning 6g15.

Tisdagen den 20 november är det sen igen dags för förbundets höstmöte och Nyländsk Bondedag, som liksom i fjol hålls på Saga Congress Center i Vanda. Tema för dagen är ”Mark- och vattenvård”. Dagen inleds med samling och kaffe, samt projekttorg från kl.8.30. NSL:s årsmöte börjar kl.9.30. Efter lunchpaus kl.11.30-12.30, då man även kan bekanta sig närmare med de nyländska projekten som deltar i projekttorget, inleds förbundets höstmöte kl.12.30. Miljöminister Kimmo Tiilikainen deltar.

Månaden avslutas med SLC:s kongress i Esbo 26-27.11. I samband med kongressen hålls kvinno- och ungdomsträff 25.11 och SLC:s fullmäktigemöte 26.11.

I november ordnas dessutom en hel del andra olika möten, evenemang och kurser. Följ med närmare info t.ex. på Bodväggen i LF och på webbsidan nylandsbygd.fi. Annat vi har haft och har på agendan är bl.a. utlåtande om grundvattenområden och Nylandsplanen 2050, samt bevakning av markägarnas intressen vid dragning av jordkabel.

Inom Farmers Grain Export görs en odlarförfrågan om lager- och torkkapacitet, samt intresset för gemensamma anläggningar. Utformningen av enkäten behandlades på SLC Nylands och SLC Åbolands spannmålsutskotts gemensamma möte på Raisio nyligen. Samarbete, kostnadsbesparingar och möjligheter att få ut ett bättre pris via odlarstyrd export sågs som viktigt.

På mötet behandlades även bl.a. Raisios spannmålsinköp och kontraktproduktion, samt fördes en kritisk diskussion om fördelningen av krisstödet. Vidare kan noteras att vi har ett helt nytt handlingsprogram, samt intern och extern kommunikationsplan för förbundet, som styrelsen godkände på sitt möte i oktober. Dessa kan man ta del av på slc.fi/SLC Nyland material.

Bjarne Westerlund
verksamhetsledare


ÅPF

Även september och oktober har fortsatt med det mycket nederbördsfattiga vädret, dock har det kommit så pass mycket regn att det mesta av höstsådden ser ut att ha etablerat sig riktigt bra. Många har kunnat skörda en sista ensilageskörd ännu i slutet av oktober, men för många blev även denna skörd en besvikelse.

Det är nu mycket olika hur man på gårdarna tacklar den uppkomna situationen, men vi kan konstatera att det fortfarande är många gårdar som inte har tillräckligt med foder för vintern. Vi hoppas att det är många som har möjlighet att komma på MÅ Bra-dagen den 4 december på Smakbyn för att prata av sig och få lite nya infallsvinklar.

I stort sett alla produktionsgrenar där man inte haft möjlighet eller beredskap att bevattna har fått dåliga skördar. Det är inte bara bristen på vatten som stressat grödorna, utan även de höga temperaturerna. Därför har vi framfört till Landskapsregeringen att även växtodlingsgårdarna måste få stöd för att kunna fortsätta med sin produktion. Förutom de skördeskadelån och likviditetslån som finns i Landskapets tilläggsbudget, ser man nu på möjligheten att dels ge ett transportstöd för importerat foder och dels ge någon form av skördeskadeersättning till växtodlingsgårdar.

Ålands Producentförbund har anhållit om förlängd tid för spridning av stallgödsel hänvisande till de extrema förhållanden som varit under växtsäsongen. Landskapsregeringen har nu tagit beslut om att man får sprida stallgödsel fram till den 10 november 2018, dock inte på marker som gränsar till vattentäkter.

I förbundsrundan som publicerades i oktober hävdade jag att det inte finns vildsvin på Åland eftersom det inte fanns några observationer undre de senaste åren. Den skrivningen hann inte komma i tryck innan det började komma in bevis för att vi har vildsvin på Åland.

Det har nu visat sig att vi har förekomst av vildsvin både ute i skärgårdskommunerna och på fasta Åland. Det finns visserligen en teoretisk möjlighet att vildsvinen simmat till Åland, men många tror att det är någon som avsiktligt fört in vildsvinen från våra närområden där det finns gott om vildsvin som förstör bl.a. odlingar, gräsmattor och golfbanor.

Vildsvinskollisioner i trafiken är ofta mycket allvarliga eftersom vuxna vildsvin väger betydligt mycket mer än t.ex. ett vuxet rådjur. Det höjs nu starka röster för att vi med krafttag måste få bort vildsvinen från Åland.

Henry Lindström, VD