Arkiv

Ledaren: Vårbruket närmar sig med raska steg

Just nu befinner vi oss på många sätt i osäkra och utmanande tider. Trots att man först efteråt vet när man genomgår ett brytningsskede så är jag övertygad om att den här tiden, 2023 och de efterföljande åren, kommer att vara just ett nytt brytningsskede för det finländska lantbruket, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Välkommet tvåstegsdike snart klart i Raseborg

I Snappertuna i Raseborg pågår som bäst rensningen av Raseborgs å och färdigställandet av det som kommer att bli Finlands längsta tvåstegsdike. Miljöeffekterna av åtgärden studeras i samarbete med Valumavesi-projektet, som leds av Finlands miljöcentral SYKE, och exakt vilka de är vet vi inte än. Men eftersom projektet studeras grundligt så kommer vi att få klarhet i dem fram över, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Placering
Placeringar

SLC - Vindkraft Djur
Naturresursinstitutet utreder vindkraftens inverkan på djurlivet i skogen

Det ökande vindkraftsbyggandet i Finland påverkar nya områden och följaktligen även vilda djur och deras livsmiljöer. I ett gemensamt projekt av Naturresursinstitutet och fjorton vindkraftsbolag utreds vindkraftens påverkan på de så kallade direktivarterna, det vill säga varg, skogsren och kungsörn, samt på renskötseln och renskötselkostnaderna. Dessutom kartläggs jägarnas åsikter om och erfarenheter av vindkraftens inverkan på jakten.

SLC - Arsm3 Mar23 Ct
Nu avlöser årsmötena varandra – Maxmo först ut i Österbotten

I tisdags körde årets rumba av ÖSP:s lokalavdelningarnas årsmöten igång. Maxmo lokalavdelning var tillsammans med Replot-Björköby först ut. På Kvimo byagård diskuterades allt från riksdagsval till jordbrukarens ställning i livsmedelskedjan.

SLC - Pelzverbot Nerze 2 Acf3A40092
Efterfrågan på dansk päls möter inte förväntningarna

Förhoppningarna om en nystart för den danska pälsindustrin har åtminstone tillsvidare förbytts i besvikelse. Det finns ett överflöd av skinn i lager men efterfrågan på danska skinn är i svagaste laget. Marknaden är snedvriden.

Första minkarna anlände till Danmark

Covid gjorde tillfälligt slut på den danska minkfarmningen. Vid årsskiftet blev det igen tillåtet att driva minkfarmer i Danmark. Starten är rätt blygsam, då det ännu råder brist på djur. Därför importerar danskarna redan ett stort antal minkar från övriga Europa.

SLC - Ekostod1 Mar23 Ct
Förändringar i ekodjurstödet tvingar fram en intensivare djurhållning

Den ekologiska mjölk- och köttproducenten Jussi Murto-Koivisto räknar med att han får cirka 35.000 euro mindre i stöd i år. Bland annat minskar ekodjurstödet och alternativet för att kunna fortsätta är att öka djurmängden och ha en intensivare produktion. Det var knappast tanken från början, säger Jussi Murto-Koivisto.

SLC - Pexels Terje Sollie 320617
Hur möta media? Digital medieförmiddag för SLC-medlemmar med Jens Berg 31.3

SLC bjuder in medlemmar till en digital medieförmiddag fredagen den 31 mars kl.10-12.30. Genom det webbaserade tillfället vill SLC genom föreläsningar och diskussion ge medlemmar möjlighet att stärka medievanan.

SLC - 323130545 535985768484317 8051611154527934620 N
Franska ekobönder har hamnat i svår kris

I Frankrike har den ekologiska matproduktionen hamnat i allvarliga svårigheter. Ekologiska livsmedel är omtyckta, men nu hotar ett överutbud och låga priser. Producenterna tjänar för litet och har hamnat i knipa.

Förhöjningarna till produktionsstödet för mjölk betalas från och med 15.3

Livsmedelsverket betalar förhöjningarna enligt de slutliga stödnivåerna för produktionsstödet för mjölk 2022 till mjölkgårdarna från och med 15.3.

Ansökan om stöd för bybutiker ska lämnas 13.3-2.5

Butiker på landsbygden kan ansöka om stöd för bybutiker 13.3-2.5, meddelar Livsmedelsverket.