Lpx 117125
Nederländernas grisnäring kommer att möbleras om ordentligt de närmaste åren. De svagaste aktörerna försvinner.
Jordbruk EU Marknad

Holland kan lägga ned flera tusentals grisgårdar

Grisnäringen i Nederländerna står inför en enorm strukturförändring. Enligt Rabobank kommer upp till 70 procent av landets grisproducenter att lägga ned verksamheten, så att bara tusen gårdar återstår. Avsikten är att sanera branschen för nya mål.

I dag finns omkring 4.300 aktiva grisproducenter i Nederländerna, men antalet kommer att minska mycket snabbt, förutspår Rabobank. Enligt bankens analytiker kommer bara omkring 1.000 gårdar att finnas kvar år 2030.

De flesta gårdar kan upphöra redan inom de närmaste fem åren och det handlar i första hand om familjejordbruk. En stor del av producenterna saknar perspektiv för framtiden. De tjänar för litet för att möta skärpta miljökrav och klara andra utmaningar.

Klarar inte miljökraven

Analytikerna räknar med att landets bestånd av suggor kommer att minska med 140.000 djur till 890.000 suggor. I gengäld kan besättningarnas storlek öka inom grissektorn då en och samma ägare kommer att driva flera svingårdar.

Enligt Rabobank påskyndas utvecklingen av en lång rad faktorer. Det är svårt att utvidga gårdarna, vilket höjer produktionskostnaderna. Strängare miljökrav i vissa provinser upplevs som betungande.

Ett exempel är provinsen Noord-Brabant, som tvingar producenterna att investera i miljöåtgärder som inte ger någon omedelbar utdelning. Det råder också brist på återväxt. Omkring 60-70 procent av producenterna är över 50 år gamla.

Flera grisgårdar kan också försvinna då ett program som syftar till att sänka gårdarnas utsläpp av ammoniak och partiklar avslutas. Programmet startade 2009 och avslutas i januari 2020. Många företagare tvingas då att sluta.

Jordbruksministeriet har redan ställt i utsikt 200 miljoner euro för en så kallad ”varm sanering” av grisnäringen. Av anslaget ska 120 miljoner euro användas för uppköp av produktionsrätter inom grissektorn på gårdar som ligger nära annan bosättning.

Rabobank utgår från att åtgärden kan bidra till att sänka grisbeståndet med 1,8 miljoner smågrisar och en miljon avelsgrisar. Därmed kunde landets grisbestånd minska med omkring 18 procent, till 4,63 miljoner grisar.

Stora fordringar på branschens aktörer

De återstående producenterna förutsätts uppfylla en rad krav som betraktas som nödvändiga för att överleva och växa inom branschen. Hela kedjan från foderproducenter till slakterier och charkuteriföretag måste satsa på en marknadsorienterad produktion.

Enligt rapporten är det inte längre tillräckligt att bara sänka kostnaderna. De nya aktörerna måste arbeta innovativt och förfoga över effektiva anläggningar. Varuströmmarna måste styras digitalt för optimering och flexibilitet.

Rabobank efterlyser en regelrätt kulturreform inom branschen där aktörerna lär sig att umgås med resten av samhället via effektiva nätverk. Detta gäller också umgänget med branschens kritiker och miljöorganisationer.

Landets köttindustri måste lära sig att hantera såväl lågprissegmentet som kunder med höga anspråk. Det förutsätter en hantering av ständigt växlande situationer, på både den inre marknaden och världsmarknaden, skriver Rabobank.