Arkiv

SLC - Apetit 2 Ingman Ligg Jpg
Oljeväxter är ett lämpligt komplement till spannmålsodling

Vid Apetit Kasviöljy i Kantvik har man länge sysslat med kontraktsproduktion. Man gör odlingskontrakt med intresserade odlare enligt ett fortlöpande förfarande, senast vid sådd.

SLC - Kumminkontrakt Allmanna A Webben
God lönsamhet inom kumminsektorn – ”fler odlare ryms med på marknaden”

De höga spannmålspriserna för ett år sedan ledde till en mindre kumminskörd, vilket i dag innebär stor efterfrågan. Kumminodlingen i Finland är kontraktbaserad, och enligt Jyrki Leppälä på Transfarm och Matias Rönnqvist på Caraway är läget nu gynnsamt för nya odlare att ansluta sig.

SLC - Betodlare A Webben
Kenneth Ginman i Kimitoön väljer att odla betor på nytt

Efter en nio år lång paus tänker spannmålsodlaren Kenneth Ginman i Kimitoön odla sockerbetor igen som komplement till spannmålsodlingen.

SLC - Kalodling 1 B Webben
Kontraktsodling viktigt ben att stå på för Ehrs Lantbruk

För Tommy Ehrs och brodern Johan är grisproduktionen huvudnäringen. Men de har också andra ben att stå på. Kontraktsproduktion av kål och stärkelsepotatis är två av dem. Att ha en köpare av skördarna och veta priserna känns bra, säger han.

SLC - Chipspotis 1 A Webben
Jonas kämpar för bättre potatiskontrakt

Att odla på kontrakt innebär ofta att industrin som köper in produkterna i praktiken dikterar priset. Men specialodlaren Jonas Lundberg räds inte att stå i främsta ledet när den åländska chipsfabrikens kontraktsodlare förhandlar om priser och andra leveransvillkor med livsmedelsjätten Orkla.

SLC - Chipspotis Orkla 1 A Webben
Chipsfabriken satsar på certifiering och testar ständigt nya potatissorter

I år slukar Orklas chipsfabrik på Åland nästan 38.000 ton potatis och mer än hälften kommer från kontraktsodlare främst på Åland. Bolaget tecknar gärna nya odlingskontrakt framför allt på Åland, men företagsledningen är förtegen om odlingskontraktens priser och andra villkor.

Ledaren: Stubb eller Haavisto – sent på söndag kväll vet vi med säkerhet

Det har varit en intressant presidentvalskampanj trots allt, inte minst den andra omgången. Båda de återstående kandidaterna är väldigt insatta i utrikes- och säkerhetspolitik, ifråga om såväl bredd som djup, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Försäljningen av ekoprodukter sjunker fortfarande

En fortsatt minskande ekoförsäljning riskerar att ytterligare dra bottnen ur den finländska ekoproduktionen och -odlingen, befarar Staffan Pehrman.

SLC - Fortroendeuppdrag
Förtroendeuppdrag

SLC - Following Harrow Marathon  2
Väderstad introducerar efterharvspinnen Marathon

Väderstad introducerar en ny efterharv i början av 2024, som ett komplement till dagens sortiment. Den nya efterharvspinnen Marathon kommer att öka livslängden på efterharven.

SLC - Img 7631
Northern Roots-seminariet samlade regenerativa odlare i Tallinn

Northern Roots-seminariet i Tallinn i Estland den 25-26 januari samlade 400 deltagare intresserade av den senaste utvecklingen inom regenerativt jordbruk.

SLC - Afoder Webben
A-foder vill ha fler kontraktsodlare av proteingrödor

A-foder har stort behov av fler kontraktsodlare av proteingrödor som ärt och bondböna. Fördelarna med att gå in för kontraktsodling är många. När odlaren vet priset blir det lättare att göra en förhandskalkyl, säger Sören Stenroos, spannmålsuppköpare på A-foder. Läs mer om kontraktsodling för spannmål, oljeväxter, kummin, sockerbetor, kål och potatis i fredagens temanummer!