Arkiv

Ledarsticket: SFP:s kräftgång i opinionsundersökningarna – presidentvalsfenomen eller inte?

Svenska Folkpartiets understöd brukar i regel vara stabilt, nästan oavsett om ett val är förestående eller inte. Så är det ändå inte just nu, noterar Staffan Pehrman.

SLC - Grot
Gröt

Regeringen fastställde nationella jordbruksstöd 2024

Regeringen har fastställt de nationella jordbruksstöden 2024. Den helhet som består av nordligt stöd, nationellt stöd till södra Finland och nationellt stöd för sockerbeta har samordnats med de år 2023 reformerade EU-stödinstrumenten, meddelar jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Img 3277
Flexibel stödpolitik och mindre övervakning förväntar sig de unga jordbrukarna

Mindre byråkrati och mer flexibilitet i stödpolitiken. Dessutom kunde perioderna för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP vara längre än fem år, det är ju en en mycket kort tid när det handlar om jordbruk. Även den ständiga övervakningen av jordbrukarna är ett stort stressmoment. Förhållandet mellan jordbrukarna och myndigheterna borde i stället bygga på förtroende.

SLC - Prodkraft3 Jan23 Ct
Nytt projekt ska stärka österbottniska producenters konkurrenskraft

Förra sommaren avslutades projektet Ekonomilaboratoriet. Men redan i november i fjol inleddes ett nytt liknande projekt som heter Producentkraft. Syftet är att stärka de österbottniska lantbruksföretagens konkurrenskraft.

SLC - 20231121 Javier Milei
Marknadsöversikt: EU:s livsmedelsbransch kräver avtal med Mercosur

En bred allians inom EU:s livsmedelssektor skyndar på kommissionen i Bryssel att i snabba tag återuppta förhandlingar med den sydamerikanska frihandelszonen Mercosur. Ett avtal brådskar, framhåller branschens företag.

Marknadsöversikt: Markant höjning av mjölkpriset till svenska Arlabönderna

Från årsskiftet höjdes kilopriset för både konventionell och ekologisk mjölk för Arlas svenska mjölkbönder med cirka 35 öre.

SLC - Kvall9 Jan24 Ct
Stort intresse för att ta del av läget på spannmålsmarknaden

Vilka grödor lönar det sig att odla kommande växtsäsong? Och hur är läget egentligen på spannmålsmarknaden nu och framöver? Intresset för att ta del av experternas svar var stort när ÖSP ordnade en växtodlingskväll med över 150 deltagare.

SLC - Kvall10 Jan24 Ct
Sockerbetor ger bäst lönsamhet i år enligt kalkyl

Frågan vad som lönar sig att odla är upp till varje jordbrukare att fatta beslut om. Men att verkligen se över vilka grödor som efterfrågas och vara medveten om prisbilden, har blivit allt viktigare. Speciellt efter förra året då egentligen kummin och sockerbetor var de enda som gav lönsamhet.

SLC - Janusz Wojciechowski Nylund Laxaback Ingo 3
SLC besökte Bryssel: ”Stödelement som tryggar den nordiska produktionen måste finnas också i framtiden”

Förra veckan besökte SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund och tjänstemännen Jonas Laxåback och Christoffer Ingo Bryssel för att träffa EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciehowski och för att sondera terrängen inför det kommande Europaparlamentsvalet den 9 juni.

Stödpersonsnätverk efterlyser nya tvåspråkiga stödpersoner

Landsbygdens stödpersonsnätverks utbildar frivilliga stödpersoner som ger stöd och hjälp till människor som bor på landsbygden. Stödpersonerna hjälper vid olika utmaningar i livet och de känner till levnadsförhållanden på landsbygden och jordbruksföretagandet.

Marknadsombudsmannen avstängd medan brottsutredning pågår

Avstängningen av livsmedelsmarknadsombudsmannen från tjänsteutövning träder i kraft den 17 januari, meddelar jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.