Dsc07138
Det var stor uppslutning till seminariet om vildsvin på Åland. Tydligen var det mest markägare på plats eftersom samstämmigheten var stor om att det inte ska få finnas vildsvin på Åland.
Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

Åländskt stormöte vill stoppa vildsvin

De vildsvin som nyligen observerats på Åland måste bort så fort som möjligt. Enigheten om detta var total på Åländsk Centers välbesökta stormöte i tisdags där jaktförvaltaren Robin Juslin berättade att landskapet nu har organiserat vana åländska vildsvinsjägare som med kort varsel kan ställa upp för vildsvinsjakt även med hund. Lagtingspolitikern Roger Nordlund uppmanade dem som vet något om hur vildsvinen fraktats till Åland att göra en polisanmälan.

Cirka 120 intresserade kom till träffen med vildsvinsexperten Anders Wetterin från Lantbrukarnas Riksförbund LRF i Sverige. Han berättade att de skador som vildsvinen i Sverige orsakar lantbruket uppgår till minst 1 miljard kronor (drygt 100 miljoner euro).

Dessutom åsamkar vildsvinen stora skador också för skogsbruket, men enligt Wetterin är dessa skador svåra att vetenskapligt bevisa.

Den totala kostnaden för alla viltskador i Sverige med trafikolyckor inräknade uppskattas till ungefär 5 miljarder kronor vilket är mer än en halv miljard euro.

Stort rekreationsvärde

Vildsvinen etablerades i Sverige redan på 70-talet, men det är först under de senaste tio åren som stammen tycks ha ökat närmast explosionsartat.

År 2017 sköts över 114.189 vildsvin jämfört med ca 40.000 tio år tidigare, men stammen fortsätter ändå att öka. Under kalla vintrar krymper stammen något, men börjar sedan snabbt växa på nytt.

Wetterin som själv är jägare erkänner att rekreationsvärdet för vildsvinsjakt är stort.

– Men när man har frusit några nätter är det inte lika roligt längre, kommenterade han.

Det effektivaste sättet är nämligen att jaga på natten med hjälp av strålkastare. I Sverige skjuts ungefär hälften av vildsvinen nattetid på åtel.

”Korkade” jakthundar lätt byte för vildsvinen

Vildsvin kan enligt Wetterin inte jagas utan bra hundar. De får exempelvis inte driva bort vildsvinen för långt, men hundarna får inte heller springa ifatt vildsvinen, som inte orkar långa sträckor i full fart.

När en hund kommer nära har vildsvinet inget annat val än att vända om och gå till attack.

– Att skjuta vildsvin är ingen söndagsskoljakt, men det är inte omöjligt. Fast korkade hundar ska man inte ha. Dom slutar sina dagar i skogen.

Idealiskt för vildsvinsjakt på Åland är enligt Anders Wetterin att det blir en vinter med mycket spårsnö, men ingen is.

Han varnade också för utfodring av vildsvin och även ”avledande utfodring” i skogen i syfte att hålla djuren borta från åkrar.

– Hur man än bedriver utfodring så gynnar man vildsvinen mer än man hinner skjuta.

Dsc07180
Ålands landskapsregerings jaktförvaltare Robin Juslin (till vänster) menar att det bara är en tidsfråga innan vildsvin från fastlandet söker sig till Åland på naturliga vägar. Anders Wetterin som är specialist på vildsvin vid LRF i Sverige påpekar att spårsnö är det mest idealiska för vildsvinsjakt.

Skottpeng lockar till ökad import

Jaktförvaltaren Robin Juslin berättade om de åtgärder som landskapet redan beslutat för att underlätta jakten på vildsvin. Han betonade att alla jaktlag nu måste se till att de har markägarnas tillstånd att skjuta också vildsvin.

Att få markägarnas lov torde dock inte vara något problem. Både panelens deltagare och de många som uttalade sig i publiken verkade väldigt samstämmiga om att vildsvinen ska skjutas bort så fort som möjligt.

Någon undrade varför landskapet inte utlovar rejäla skottpengar på upp till 1.000 euro för vildsvin.

– Då skapar man ett starkt incitament för att ta hit fler vildsvin, kommenterade Juslin och påpekade att sådana erfarenheter finns från andra håll.

”Vildsvinsimporten borde polisanmälas”

En fråga gällde varför landskapsregeringen inte polisanmält saken, eftersom de flesta är övertygade om att det är jägare som fraktat vildsvinen till Åland.

– Man kan inte polisanmäla vildsvin. Det måste komma in tips så att polisen har något att utreda, replikerade Juslin.

– Den som vet något borde polisanmäla. Det är väldigt egensinnigt att ta hit vildsvin med tanke på alla problem de kan ställa till med för jordbruket och många andra, uppmanade lagtingspolitikern Roger Nordlund som var mötets moderator.

Han trodde tidigare att vildsvinen hämtats till Åland från Estland, men sade sig numera vara övertygad om att de tagits från Sverige.

Spetskompetens för vildsvinsjakt?

Robin Juslin påpekade att vildsvinsstammen växer också i Finland och menade att det bara är en tidsfråga innan vildsvin från fastlandet på naturlig väg sprider sig till Åland.

– Vi behöver ha en handlingsplan oavsett varifrån vildsvinen kommer, förklarade Juslin.

Han menade att Åland nu med egna resurser ska försöka få bort de vildsvin som redan finns i landskapet, men verkade inte främmande för tanken att det kanske behövs spetskompetens från Sverige för att klara uppgiften.

Andreas Nordlund som efter de senaste vildsvinsobservationerna tvingas dra åt bromsen för uppfödningen av Nygårds skogsgrisar trodde att det finns många jägare som vill ha en jaktbar vildsvinsstam på Åland.

– Men jag är jägare själv och kommer det vildsvin på våra marker smäller det direkt!