Arkiv

SLC - Diskussion2 Maj24 Ct
Bättre lönsamhet krävs om kolavtrycket ska minska

Markanvändningssektorn ska minska kolavtrycket. Redan nu görs mycket – men det finns mer att göra. Det konstaterades på konferensen tre miljoner (CO2e) i Seinäjoki. Men för att målen ska nås krävs bättre lönsamhet inom jordbruket.

SLC - 4 H Sysselsattning Fs4 H
Högsäsong för 4H:s arbetspooler som sysselsätter unga lokalt

Nu inleds högsäsongen för 4H:s arbetspooler som sysselsätter unga i lokalsamhället. Via 4H:s arbetspooler kan unga få sitt första jobb och tjäna egna pengar. 4H-föreningarna erbjuder årligen hundratals unga möjligheter att tryggt bekanta sig med arbetslivet och få viktiga arbetslivsfärdigheter runt om i Svenskfinland.

SLC - Dsc00688
Varierande risker med utländsk arbetskraft

Uppslutningen speciellt bland äppelodlarna var stor när SLC och Ålands producentförbund ÅPF ordnade en utbildningsdag i Mariehamn om arbetsgivarfrågor, ledarskap och växtskydd.

SLC - Dsc00740
Bonden som arbetsgivare måste kunna snåriga regler

Reglerna för arbetstider, övertidsersättningar och andra arbetsvillkor förefaller ofta som en svårgenomtränglig snårskog, men ändå är det arbetsgivarens skyldighet att alltid följa regelverket och även ordna med företagshälsovård så fort den första personen anställts. Det här inskärpte Kristel Nybondas från Landsbygdens Arbetsgivareförbund när hon förra veckan informerade på LAF:s utbildningsdag i Mariehamn.

SLC - Smykevatkokous2024 Kirsi Joensuu Jonas Laxaback Anne Christine Ritschkoff
SLC blir ny medlem i Finska Forstföreningen rf

Finska Forstföreningen godkände under sitt vårmöte Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC som en ny medlem. Mötet ägde rum i Natur-, miljö- och skogsvetareförbundet Loimus lokaler i Helsingfors den 14 maj.

SLC - Varbruk 2
Vårbruket igång också i östra Nyland och Kymmenedalen

Robert Ottosson förberedde sådd av camelina i västra Borgå när Landsbygdens Folk hälsade på senaste veckas fredag. Trots det ihållande kyliga vädret och fuktiga odlingsjordar så är vårbruket nu i gång i nästan hela landet.

Jordbrukarstöd betalas ut i maj

I maj betalar Livsmedelsverket ut jordbrukarstöd för 2023.

Ta genast kontakt med sällskapen om du behöver hjälp med stödansökan!

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Eller funderar du på kraven i villkorligheten eller stödvillkor för t.ex. miljöersättningen eller miljösystemets åtgärder? Då står sällskapens växtodlingsrådgivare gärna till tjänst.

SLC - P059190 907244
EU ändrar sin kurs till förmån för bönderna

EU inför nya lättnader för jordbrukarna. EU-institutionerna har bland annat enats om att lätta på miljökraven och undanta små gårdar från kontroller. Men kritikerna befarar att förändringarna ska urholka EU:s gröna giv.

Rättelse gällande naturvårdsvall och andra vallar i förra veckans stödtema

I Landsbygdens Folks tema ”Stödansökan 2024” i LF 10.5 ingick information om naturvårdsvall som måste preciseras, närmast gällande skillnaden mellan stödområdena AB och C

SLC - Pa Svingarden
Rättvis matproduktion på agendan då EU:s jordbrukschef kom på besök

Wolfgang Burtscher, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling, besökte nyligen Finland. Burtscher besökte landet på inbjudan av MTK för att bekanta sig med vårt jordbruk och hur det påverkas av EU:s lagstiftning.

Saaristo ersätter Brandt i Metsäliittos förvaltningsråd

På andelslaget Metsäliittos förvaltningsråds möte den 25 april valdes Stefan Saaristo in som ny medlem i stället för Mats Brandt.