Jordbruk Marknad

Eviras guide om märkning
av foder har uppdaterats

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har uppdaterat guiden om märkning av foder. Guiden är avsedd att användas både av foderföretagare som gör upp etiketter till foder och av dem som använder foder.

Guiden ger information om de obligatoriska och frivilliga märkningarna av foderråvaror, foderblandningar och fodertillsatser enligt foderlagstiftningen. Dessutom har de viktigaste definitionerna av foder, som till exempel beskrivningar av hel- och kompletteringsfoder, samt exempel på tillåtna och förbjudna påståenden förtecknats i guiden.

Här finns också många exempel på olika foderetiketter samt en förteckning över foder som är godkända för särskilda näringsbehov.

Den som köper eller skaffar foder bör veta att alla foder ska vara försedda med obligatoriska märkningar antingen på förpackningen eller, om fodret levereras i lösvikt eller i oförslutna förpackningar, ska det åtföljas av ett dokument med de obligatoriska märkningarna.

Foderförpackningar eller foder i lösvikt som saknar märkning bör inte tas emot, eftersom fodret då inte går att spåra, foderföretagaren som ansvarar för dess märkningar är okänd och det inte finns några garantier för kvaliteten.

Alla foder ska åtminstone vara märkta med fodertyp (foderråvara, kompletteringsfoder, helfoder eller förblandning) sammansättning, kontaktuppgifter till den foderföretagare som ansvarar för märkningarna, nettovikt och varupartiets identifikation. Ytterligare specifika märkningar som beror på fodertypen är djurslag, näringsmässig sammansättning, fodertillsatser, hållbarhetsgaranti (bäst före/sista användningsdag), bruksanvisning, tillverkarens identifikationsnummer och foderföretagarens godkännandenummer.

Förbud mot och begränsningar för användning av ett foder vid utfodring av olika djurslag märks ut med bestämda varningsfraser. Av märkningarna ska det också framgå om ett foder är ekologiskt producerat eller innehåller genetiskt modifierat material (GMO).

Vid behov fås ytterligare information om fodrets sammansättning och användning av den på etiketten nämnda foderföretagaren som ansvarar för märkningarna.

Ytterligare information om märkningsguiden och kraven som gäller märkning av foder hittas här.