Slc Fullmaktige Fullmaktige Diskuterade
Fullmäktige diskuterade SLC:s verksamhet nästa år.
Jordbruk Skogsbruk SLC

Gröna veckan och
eventuell nyorganisering
aktuell inom SLC

I den verksamhetsplan som SLC-fullmäktige godkände på sitt höstmöte före kongressen i måndags ingår satsningen på den internationella gröna veckan i Berlin i januari. Finland är partnerland i år.

Jesse Mårtenson ville veta vad det konkreta utbytet är.

– Det är en bra fråga, sade Mats Nylund och medgav samtidigt att det är svårt att kunna visa på konkreta resultat åtminstone på kort sikt. Det handlar i alla fall om en av världens största matmässor, som också samlar folk från åtminstone det mesta av Europa.

– Det är en satsning för att marknadsföra finländska livsmedel och hjälpa våra specialprodukter att vinna fotfäste internationellt, sade Mats Nylund.

5 miljoner på exportfrämjande åtgärder

SLC och MTK har tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet kommit överens om att satsa sammanlagt 5 miljoner på exportfrämjande åtgärder nästa år. Finlands deltagande i Gröna veckan ingår i den här satsningen.

– Vi hoppas naturligtvis på att satsningen ska hämta pengarna tillbaka, sade Mats Nylund. Eftersom det inte var så lätt att satsa pengarna direkt via statsbudgeten, kom MTK överens med jord- och skogsbruksministeriet om att erbjuda sig som partner till veckan och den vägen lyckades det.

Det är många länder som visar upp sig med en egen avdelning på veckan, men det brukar vara ett land som är partnerland med värdlandet Tyskland.

– Det torde vara första gången en organisation representerar partnerlandet, sade Mats Nylund.

– Den indirekta nyttan är också viktig, sade Stefan Thölix. Allt vi exporterar är ju mindre utbud för den inhemska handeln och torde den vägen bidra till bättre priser.

I sammanhanget kom också det gemensamma projektet för exportfrämjande mellan Finland och Sverige fram, det är jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent), som kommit överens med sin svenska kollega Sven-Erik Bucht (socdem) om projektet.

2019 blir ett valår

Jonas Laxåback påminde vidare om att det 2019 är val till åtminstone riksdagen och parlamentet. Här ska SLC jobba för att landsbygdsfrågorna syns i anslutning till valen.

Förbundet deltar även i uppgörandet av en nationell jordbrukspolitisk strategi och försöker påverka de riktgivande beslut som fattas på EU-nivå. Till den här frågan hör självfallet att SLC deltar aktivt i beredningen av den finländska tillämpningen av den gemensamma jordbrukspolitiken och landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Till andra frågor där SLC försöker hålla sig framme hör markägandet och allemansrätten. Bert-Ove Johansson underströk att SLC måste delta i processen när markanvändnings- och byggnadslagen förnyas.

– Det gäller att ta en aktiv roll, sade han.

En viktig fråga är också den svenska naturbruksutbildningen där SLC försöker bidra till ett utbud av utbildning och även rekrytering av intresserade. Här har bland annat SLC-unga en central roll.

I organisationens kommunikation betonas även vad det finländska jord- och skogsbruket kan göra till fördel för klimatet.

Nyorganiseras intressebevakningen?

Niclas Sjöskog önskade att husdjurssektorn borde ägnas uppmärksamhet.

I det sammanhanget berörde Mats Nylund diskussioner som just nu pågår inom SLC:s centralstyrelse om bemanning och arbetsfördelning inom SLC och medlemsorganisationerna.

Han blir själv heltidsjobbande ordförande efter att riksdagsvalet är över i vår och så kommer SLC möjligtvis att anställda någon på heltid som tar sig an markanvändnings- och miljöfrågor, nu när skogsombudsmannen Stefan Borgman valts ordförande för de skogssakkunnigas fackorganisation Meto.

– Det torde i alla fall finnas möjlighet också att använda en del av tiden för djurhållningens intressebevakning, sade Mats Nylund. Man har även resonerat kring en lösning där de sakkunniga är placerade i SLC:s medlemsorganisationer och SLC skulle då köpa tjänster av dem för att åta sig aktuella frågor på nationell nivå.

– Ett alternativ är att sätta en del av husdjursbevakningen på exempelvis ÖSP. SLC skulle då kunna köpa tjänster av ÖSP, det är befogat med tanke på att det kommande livsmedelsverket placeras i Seinäjoki.

– Finns det en risk att södra Finland i så fall inte beaktas tillräckligt? frågade Jesse Mårtenson.

– Nej, avsikten är att tjänsten ska täcka hela landet svarade Mats Nylund. Men det är något vi först måste förhandla om med medlemsförbunden, det finns ingen färdig lösning ännu.