Arkiv

SLC - Enkorn2
Äldre sorter av spannmål – mer än en nisch?

– Man betraktar ofta kulturspannmål som något väldigt nischat, men dessa grödor har egenskaper som borde kunna göra dem intressanta för odling på fler gårdar än i dag, säger Tove Ortman som vid SLU disputerat med sin avhandling ”New potential in old varieties : Using landrace cereal to meet food production challenges”.

SLC - Lusern 2 1
Lusernens livskraft avgörs vid etablering och skörd

Under sin etablering är lusernplantor särskilt känsliga för ljusbrist. Ljusbrist hindrar utvecklingen av skott och rötter. Vid etablering i renbestånd kan lusern konkurreras ut av ogräs eller, vid samodling med snabbväxande gräsarter också av dessa. Vid insådd som bottengröda hindras lusern i sin utveckling ifall skyddsgrödan skuggar för kraftigt och/eller för länge.

Ledaren: Mot vårbruket i molltoner – som vi troligtvis får dras med en längre tid

Sannolikt får vi dras med de låga spannmålspriserna under hela säsongen och fortfarande har vi höga kostnader., påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Strejkerna kommer olägligt – men det gör de alltid

Det som igen oroar vd:arna är givetvis de pågående strejkerna. Och strejkerna kommer förstås olägligt, just nu när efterfrågan på exportprodukter verkar öka. Samtidigt kan man konstatera att strejker i princip alltid kommer olägligt, det är inget nytt i sig, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Varkanslor
Vårkänslor

SLC - Isbranna 1 A Webben
Stora delar av höstgrödorna i Åboland drabbade av isbränna

Vinterns ombytliga väder med stora temperaturskillnader och förhållanden som växlat mellan snöfall, kyla och regn har gjort att stora delar av höstgrödorna i Åboland drabbats av isbränna. Läs mer i fredagens vårbrukstema!

SLC - Kim Forsman
SLC:s spannmålsutskott: Tänk igenom valet av vårens odlingsgrödor

SLC:s spannmålsutskott träffades förra veckan i Helsingfors. Marknadsutsikterna är dystra och därför ligger fokus hos många odlare nu på att hålla kostnaderna nere.

Nu kan producenterna påverka CAP genom att besvara en enkät

EU-kommissionen vill höra lantbruksproducenternas åsikter om den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP), jordbruksstöden och andra regler i anslutning till livsmedel och jordbruk. Jordbruk- och skogsbruksministeriet uppmuntrar jordbrukarna att svara på enkäten, så att också de finländska lantbruksproducenternas röst hörs i planeringen av EU:s jordbrukspolitik.

SLC - Forpackning1 Mar24 Ct
Alternativ behövs när EU går in för nya regler för förpackningar

Vi ser fram emot utveckling, men går man över till något nytt måste det finnas alternativ. Det gör det inte i dag. Så kommenterar Närpes Grönsakers vd Tomas Lindfors EU:s planer på nya regler för att minska förpackningsavfall.

SLC-fullmäktige samlas till vårmöte 3.4

SLC:s förbundsfullmäktige håller ordinarie vårmöte onsdagen den 3 april kl.9-15 i Helsingfors.

Investeringsstöd för ladugårdar, svinstall, energi och pälsfarmer öppnas 16.3

Från och med den 16 mars träder ändringar i kraft i investeringsstöden för jordbruket och landsbygdsnäringarna, och ansökan öppnas då, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Lpx 00125625
Ukrainas anslutning till EU kan förutsätta ny stödpolitik

En eventuell anslutning av Ukraina till den europeiska unionen skulle förutsätta omfattande förändringar i jordbrukets stödregler. Ett systemskifte kan bli en lång och dyr process. Men omvänt kan Ukraina också generera inkomster till Bryssel.