Arkiv

SLC - Eu Ukraine Flag 20220202 Pht22410 Cl
EU-länder vill bromsa agrarimport från Ukraina

En majoritet av EU-länderna kräver ett förstärkt gränsskydd mot importen av vissa jordbruksprodukter från Ukraina. EU-ländernas ambassadörer (Coreper) enades senaste vecka om en ny kompromiss för tullkraven.

SLC - 43221089254 35Cd04C851 O
Forskare ska rädda bananer med genteknik

En ny variant av svampsjukdomen Panama Disease hotar bananodlingar i viktiga odlingsområden ute i världen. Forskare i Australien och Nederländerna utvecklar en gentekniskt förändrad sort som bekämpar sjukdomen och kan rädda skördarna.

Tillstånden för Safari och Maatilan TF-Sulfuroni 3 dras tillbaka

Godkännandet av triflusulfuron-metyl förnyades inte inom EU. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för preparat som innehåller dessa verksamma ämnen samt bestämt övergångstider för försäljning, destruering av lagervaror och användning av preparaten.

Ändringar i anmälan om djurantal kan göras 25.3-12.4

Jordbrukaren kan korrigera de slaktuppgifter i anslutning till ersättning för djurens välbefinnande som anmälts i anmälan om djurantal 2023 fram till den 12 april, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Paskbild
LF tar påskpaus

Den här veckan utkommer ingen papperstidning p.g.a. Påskhelgen. Vi återkommer med papperstidningen fredagen den 5 april. Glad Påsk önskar redaktionen!

SLC - Gard Hast Aland Mw
Landsbygdsbarometern: Ett gott liv överskuggas av upplevelsen av orättvisa

År 2020 var drygt 27 procent av medborgarna intresserade av att flytta till en mer lantlig miljö, jämfört med 32 procent nuförtiden. Eventuella planer på att flytta kan dock påverkas av upplevelsen av tillgången till basservice, som har försvagats inom alla typer av regioner, mest på landsbygden nära städer och i glesbygden. Samtidigt upplevs tillgången till basservice som ett viktigt element i en trygg vardag och ett gott liv, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Mehilaispesan Tarkastus Kasvutunnelissa2 Anna Maria Borshagovski
Försök med inhemska pollinatörer har gett goda resultat

Finlands Biodlares Förbund och Naturresursinstitutet har i det gemensamma projektet Inhemska pollinatörer för kommersiella växthus (EIP) gjort försök med tambin och inhemskt odlade humlor som pollinatörer i växthus och tunnlar.

SLC - Maan Maut Maalismarkkinat Fiskars Village Raseborg
Vårmarknad på Fiskars bruk under veckoslutet

Den traditionella Vårmarknaden välkomnar våren till Fiskars Bruk på lördag och söndag den 23-24 mars.

SLC - Img 5591
Ingemos mat mellan bokpärmar

Inhemska, närproducerade råvaror som tillreds med kärlek och van hand med traditionella och också mindre traditionella knep. Det är Kyrkslättsbon Ingemo Fröbergs matlagningsfilosofi i ett nötskal.

SLC - Dsc00402
Exceptionellt bra med fett på köttet men producenterna får prisavdrag

Ett 40-tal åländska köttproducenter, restaurangkockar och blivande kockar från Ålands hotell- och restaurangskola samlades förra veckan på Ålands Landsbygdscentrum för att utveckla och förfina sin smak för köttkvalitet.

Rödbrokig ost och SRB-kött

Ålands Hushållningssällskaps ordförande Carin Holmqvist är riktigt nöjd efter den första träffen om kött enligt konceptet Exceptionell råvara.

SLC - Photo 6 3 2024 11 48 21
Tydlig kommunikation och höjd motivation – viktiga komponenter i lyckat ledarskap

Konsten att kommunicera, visualisera och motivera sig själv och andra var teman när ProAgria Lantbrukssällskapet inom ramen för projekten ”Ihme – Framme” med fokus på personalledning inom primärnäringarna och ”Beredskap i Österbotten 2.0” ordnade inspirationsdag i början av mars.