Arkiv

SLC - Slc Fullm 4 Anders Portin
Portin på fullmäktigemötet: Skogsärendena är i dagsläget starkt EU-relaterade

Under SLC:s fullmäktigemöte redogjorde SLC:s skogsombudsman Anders Portin för de viktigaste skogliga ärendena.

SLC - Slc Fullm 9 Pekka Pesonen
Ministeriets nya kanslichef Pekka Pesonen utlovar reform

Under SLC:s fullmäktigemöte höll jord- och skogsbruksministeriets nya kanslichef Pekka Pesonen ett anförande om jordbrukets framtidsutsikter i Finland och Europa ur myndighetsperspektiv. Det var främst EU-politiken, livsmedelskedjan och stödutbetalningarna som låg på agendan.

Inga kemiska brister i växtskyddsmedel

I fjol behandlade Säkerhets- och kemikalieverket Tukes totalt 34 tillsynsfall som hänförde sig till växtskyddsmedel.

SLC - 1Ed5D8Bd Ba73 45B1 A2B5 74C0E6304Fe4
EU:s agrarministrar vill skära i byråkratin

EU:s jordbruksministrar stöder en snabb förenkling av den gemensamma jordbrukspolitiken. Enligt kommissionens förslag borde CAP framför allt bli mer flexibel. Förhoppningen är att reformen snabbt ska godkännas i EU-organen.

SLC - Fhsvar 1
EU:s nya programperiod ökade efterfrågan på rådgivning

Förändringarna i stödsystemet som EU:s nya programperiod fört med sig har gjort att efterfrågan på Finska Hushållningssällskapets rådgivningstjänster ökat.

SLC - Thomas Lindroth
Odlarna måste få en rättvis position i livsmedelskedjan

SLC Åbolands ordförande Thomas Lindroth lyfte fram odlarnas ställning på marknaden i sitt öppningstal vid producentförbundets vårmöte som ordnades i Reso förra veckan.

Tullregler skärps för ukrainsk EU-export

EU:s medlemsländer har enats om skärpta tullavgifter för bestämda ukrainska livsmedel som transporteras västerut genom EU. Tullavgifterna införs efter krav från lokala östeuropeiska bönder, som känner sig förfördelade av systemet.

Svara på vattenvårdsenkät – om du fått den

Sammanlagt 1.176 odlare samt 1.191 skogsägare i västra Nyland har per e-post erhållit Finlands miljöcentral SYKE:s vattenvårdsenkät.

Värdeakademin på Lärkkulla diskuterar jordbruk, hållbarhet och värderingar

Under årets värdeakademi på Lärkkulla stiftsgård i Raseborg, den 10 april kl.17-20.30, fokuserar man på lantbrukets framtid och lantbruksföretagarnas situation. I programmet medverkar bl.a. jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Finlands skogscentrals nya organisation satsar på information och e-tjänster

Finlands skogscentral har förnyat sin organisation och verksamhet för att svara på förändringarna i omvärlden och det strikta ekonomiska läget. Skogscentralen övergår till rikstäckande processer och förnyar verksamheten i många olika hänseenden. Den nya organisationen inledde verksamheten 1.4.

Oförändrat stöd för lagring av trädgårdsprodukter i södra Finland 2023

För 2023 betalas uppskattningsvis sammanlagt 1,36 miljoner euro i stöd för lagring av trädgårdsprodukter i södra Finland, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Oslmote3
Många premieringar på 120 års firande ÖSL:s årsmöte

ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap har erbjudit lantbruksrådgivning i Österbotten i jämna 120 år i år. Premieringarna duggade därför tätt på årsmötet, bland dem mjölkrådgivaren Ingeborg Nordberg som ämnar gå i pension i höst efter en ovanligt lång arbetsgärning: 44 år och 6 månader.