Arkiv

SLC - Smykevatkokous2024 Kirsi Joensuu Jonas Laxaback Anne Christine Ritschkoff
SLC blir ny medlem i Finska Forstföreningen rf

Finska Forstföreningen godkände under sitt vårmöte Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC som en ny medlem. Mötet ägde rum i Natur-, miljö- och skogsvetareförbundet Loimus lokaler i Helsingfors den 14 maj.

SLC - Varbruk 2
Vårbruket igång också i östra Nyland och Kymmenedalen

Robert Ottosson förberedde sådd av camelina i västra Borgå när Landsbygdens Folk hälsade på senaste veckas fredag. Trots det ihållande kyliga vädret och fuktiga odlingsjordar så är vårbruket nu i gång i nästan hela landet.

Jordbrukarstöd betalas ut i maj

I maj betalar Livsmedelsverket ut jordbrukarstöd för 2023.

Ta genast kontakt med sällskapen om du behöver hjälp med stödansökan!

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Eller funderar du på kraven i villkorligheten eller stödvillkor för t.ex. miljöersättningen eller miljösystemets åtgärder? Då står sällskapens växtodlingsrådgivare gärna till tjänst.

SLC - P059190 907244
EU ändrar sin kurs till förmån för bönderna

EU inför nya lättnader för jordbrukarna. EU-institutionerna har bland annat enats om att lätta på miljökraven och undanta små gårdar från kontroller. Men kritikerna befarar att förändringarna ska urholka EU:s gröna giv.

Rättelse gällande naturvårdsvall och andra vallar i förra veckans stödtema

I Landsbygdens Folks tema ”Stödansökan 2024” i LF 10.5 ingick information om naturvårdsvall som måste preciseras, närmast gällande skillnaden mellan stödområdena AB och C

SLC - Pa Svingarden
Rättvis matproduktion på agendan då EU:s jordbrukschef kom på besök

Wolfgang Burtscher, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling, besökte nyligen Finland. Burtscher besökte landet på inbjudan av MTK för att bekanta sig med vårt jordbruk och hur det påverkas av EU:s lagstiftning.

Saaristo ersätter Brandt i Metsäliittos förvaltningsråd

På andelslaget Metsäliittos förvaltningsråds möte den 25 april valdes Stefan Saaristo in som ny medlem i stället för Mats Brandt.

SLC - Varbruk3 Maj24 Ct
Värmen satte fart på vårbruket i Österbotten

En del inledde vårbruket redan för ett par veckor sedan. Men under förra helgen kom arbetet igång på allvar när det äntligen blev varmt. En av många som stortrivdes på åkern var den unge växtodlaren Filip Norrgård i Övermalax.

SLC - Mote6 Maj24 Ct
Essayah träffade ÖSP för diskussion om jordbruket

Förra veckan träffade ÖSP:s ledning jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (Kd) i Jakobstad. På mötet förde ordförande Tomas Långgård fram förbundets förväntningar på arbetet i regeringen, som inte har uppfyllts hittills.

Flygspaningarna efter skogsbränder inleddes

Säsongen för flygspaningar efter skogsbränder inleddes söndagen den 12 maj. De första spaningsflygningarna gjordes i landskapen Egentliga Finland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland, meddelar Regionförvaltningsverket.

SLC - Banknote Noteninspektion 2 High Resolution
EU uppmanas skärpa återkrav av felaktiga stöd

Det är inte ovanligt att EU betalar ut för höga belopp av jordbruksstöd. Under perioden 2014 till 2022 låg EU ute med 2,4 miljarder euro som borde återkrävas. EU:s revisionsrätt uppmanar nu kommissionen att effektivera kraven på återbetalningar.