Jordbruk EU Marknad

Copa-Cogeca vill öka
biosäkerhet och medvetenhet

Copa-Cogeca ordnar en rad konferenser i Europa för att diskutera god praxis inom biosäkerhet och öka medvetenheten om afrikansk svinpest (ASF). Den första konferensen hölls förra veckan i Rumänien där den afrikanska svinpesten slagit till hårt.

Antonio Tavares, ordförande för Copa-Cogecas svinköttsgrupp, betonade att svinpesten inte bara är ett problem för länder som Rumänien som redan drabbats.

– Det är ett problem för alla europeiska grisproducenter. Biosäkerhetsåtgärder är viktiga för att kontrollera och bekämpa sjukdomen.

Åtgärderna kan inte begränsas till fysiska strukturer, utan de som arbetar på svingårdar måste förstå de verkliga riskerna och vilka åtgärder som bör genomföras.

– Kommissionens och medlemsstaternas roll i att utrota sjukdomen är betydande, men utan producenternas samarbete kommer insatserna inte att ha effekt. Därför är det producenterna som med institutionernas hjälp måste kämpa för att utrota ASF.

Copa-Cogeca påpekar att ASF är ett paneuropeiskt problem som kräver en stark, koordinerad respons. Under konferensen kretsade diskussionerna kring hur man kan öka biosäkerheten på svingårdar och samtidigt arbeta för bättre kunskap och medvetenhet om sjukdomen.

Följande konferenser hålls i Polen och Tyskland i januari.