Arkiv

SLC - Fmge6 Mar23 Ct
ÖSP:s fullmäktige vill att inhemska jordbruket får mer synlighet

Några protester och demonstrationer likt de ute i Europa planeras inte. Men på ÖSP:s fullmäktige konstaterades att jordbrukarna måste synas och höras bättre även här. Vi måste visa åt allmänheten att vi behövs, säger frilandsodlaren Christer Finne.

SLC - Fmge1 Mar23 Ct
Långgård på fullmäktige: ”Vi står inför ett vägskäl”

Om vädret blir gynnsamt går jordbruket i Finland mot en tidig vår. Men just nu finns det inte så mycket att glädjas över inför vårbruket. Lönsamheten på gårdarna har försämrats, stöden är sena, byråkratin ökar och obalansen i livsmedelskedjan har inte åtgärdats. Vi står inför ett vägskäl och nu krävs åtgärder för att förbättra jordbrukets situation, säger Tomas Långgård, ordförande för ÖSP.

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller möten i Reso

Finska Hushållningssällskapet och SLC Åboland håller sina årsmöten onsdagen den 27 mars i Reso. Mötesplats är Raision Tehtaat vid Raisionkaari 1.

SLC - 1 Dadc066 9 E8 C 0 E49 B980 7 Aacf1 Be1 Fec
Frankrike och Polen vill bromsa Ukrainas EU-export

Både Frankrike och Polen förutsätter snara restriktioner för exporten av ukrainska jordbruksprodukter till EU. Utan skyddsåtgärder marscherar bönderna igen ut på gatorna, befarar ländernas statsöverhuvuden.

EU planerar tullar på rysk spannmål

EU-kommissionen bereder ett förslag att införa tullar på spannmål som importeras från Ryssland och Vitryssland. Tidningen Financial Times uppgav på tisdagen att en tull på 95 euro per ton spannmål skulle vara på förslag i Bryssel.

Ekotankesmedjan 2024 hålls i Vasa 5.4 – delta på plats eller via streaming

Nu är det hög tid att vi träffas igen på vårens Ekotankesmedja!  Och nytt för i år är att vi är tre arrangörer kring tillfället: projekt Eko+, Svenska Österbottens Ekologiska förening och SLC.

SLC - 0A728E56 D24E 4841 95D7 F2539Ec898Fb
EU-kommissionen vill häva obligatorisk träda

EU-kommissionen föreslår omfattande ändringar och mer flexibilitet i CAP-kraven. Bland annat signalerar kommissionen förslaget att häva den obligatoriska trädan, som är en del av den gemensamma jordbrukspolitiken.

EU vill stärka bondens position

EU-kommissionen vill stärka bondens positioner i livsmedelskedjan. Nästa sommar ska EU-kommissionen grunda ett observationsorgan för ändamålet. Ett uppgradering av det så kallade UTP-direktivet kan också bli aktuell.

SLC - Vipumobil24
Satelliterna följer nu åkrarnas växttäcke

Satellituppföljningen av jordbrukarstöden utvidgas i vår. Med hjälp av satellitbilder granskar man om odlarna har bevarat växttäcket vintertid på sina åkrar i enlighet med villkoren, meddelar Livsmedelsverket.

Praxis för dispenser för rovdjursjakt ska utvecklas av expertgrupp

Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt en expertgrupp med uppgift att utveckla praxis för dispenser för jakt på varg och andra stora rovdjur. Arbetsgrupp inleder sin mandatperiod den 1 april.

Välkommen på medlemswebbinarium om växtföljd 11.4

Den 11 april kl.16-17 ordnar SLC och Lukes projekt Växter i följd ett webbinarium om växtföljd för SLC-medlemmar. Välkommen med för att höra och diskutera om möjligheter, utmaningar och villkor för diversifiering av grödor.

SLC - Hampa2 Mar24 Ct
Företag vill ha kontraktsodlare för produktion av fiberhampa

Under de senaste åren har efterfrågan på fiberhampa ökat. En fabrik är i drift och fler ska byggas. Bakom satsningen står företaget Hemka Fiber Oy, som siktar på minst 2.500 hektar kontraktsodling i år. Just nu rekryteras odlare som lockas med till ett pris på 300 euro per ton torrsubstans.