Arkiv

Nivåerna för EU:s arealbaserade direktstöd 2022 har preciserats

Statsrådet har fastställt enhetsnivåerna för den första betalningsposten av de arealbaserade jordbrukarstöd för 2022 som helfinansieras av EU, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

EU backar om förbud mot växtskyddsmedel

EU-kommissionen drar tillbaka sina planer på ett totalförbud mot användningen av växtskyddsmedel i så kallade känsliga områden. Den ansvariga kommissionären Stella Kyriakides har återtagit förslaget.

SLC - 20221121 175252
Kvalitet eller matsäkerhet – livsmedelssystemet sett ur olika perspektiv

Matsäkerhet stod högt på agendan måndagen den 21.11, då nästan 20 deltagare samlades för att höra om kvalitetssystemens roll för livsmedelssäkerheten i MTK:s lokaler på Simonsgatan. Under seminariet som ordnades av FFD och Nylands agronomer hördes fyra expertpresentationer om kvalitetssystem, deras möjligheter och utmaningar för livsmedelssäkerhet.

SLC - Slcunga1
Levande landsbygd på Gårdskulla och Västankvarn

SLC:s ungdomsutbildning gick av stapeln i slutet av förra veckan. Efter ett rejält infopaket om intressebevakningens alla dimensioner under fredagen tillbringades lördagen på Gårdskulla och Västankvarn – två gårdar som genom konservering och regeneration håller landsbygden levande.

SLC - Skade1
Nu är det teaterscenen som gäller för jordbrukaren Holmqvist

Mats Holmqvist från Karleby har stått på teaterscenen i många år. Men Wasa Teaters föreställning Heiman, där han har en framträdande roll som bonden Viktor, är på många sätt speciell. Den har starka kopplingar till mitt eget liv som jordbrukare, säger han.

SLC - Agromek8
Agromek i Danmark siktar på 40.000 besökare

För första gången på fyra år ordnades Agromek i Herning i Danmark. Enligt arrangören Nordens för tillfället största jordbruksmässa. Över femhundra utställare var på plats och en av dem Boris Lindgård som representerar Lyckegård. Vi har deltagit i flera jordbruksmässor i år och det märks tydligt att det börjar komma igång igen efter pandemin. Det här är en viktig mässa för oss, säger han.

Ledaren: Sätt näringsämnena i cirkulation!

Många, läs urbaniserade, människor gillar inte tanken på att äta något som gödslats med mänsklig avföring, den må sedan vara hur processad som helst innan den bearbetades ner i åkern. Där måste bearbetas en hel del attityder i samhället för att det fina med ett slutet näringskretslopp skall vinna över tanken på äcklig skit någonstans där tidigare i förädlingsprocessen, påpekar Mikael Jern.

SLC - Slam
Slamgödsel

SLC - Eima1
Maskinmässan Eima i Italien slog besökarrekord

Lantbruksmaskinmässan Eima som arrangerades i italienska Bologna slog nytt rekord med drygt 327.000 besökare, varav 57.000 från utlandet.

Thomas Blomqvist: Ett extra lantbruksstöd är nödvändigt

– Ett extra lantbruksstöd för att kompensera de dramatiskt ökade energi- och gödselkostnaderna är absolut nödvändigt för att trygga förutsättningarna för vår livsmedelsproduktion och därmed säkra en tillräcklig försörjningsförmåga, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

SLC - Dsc05782
Nya våtmarker ska trygga bevattning för fruktodlare

Ålands landskapsregering har beviljat tillstånd för tre multifunktionella våtmarker/kombidammar inom Markusbölefjärdens vattenskyddsområde. Syftet är att minska näringstillförseln till råvattentäkten Markusbölefjärden och ge mer bevattningsvatten till flera odlare i området.

SLC - Kimito1
Kimitoön vill lyfta fram närmaten på skoltallriken

Kimitoöns kommun spänner bågen i sina satsningar på närmat. Politikerna vill att det i framtiden ska finnas närmat på skolmenyn minst en gång i veckan. Målet ingår i kommunens miljöprogram 2022-2030.