Dsc05782
Fruktodlaren Oscar Sandén och Ålands Vattens Ann Nedergård har redan tidigare inspekterat området för Åttböle gårds kombinerade våtmark och bevattningsdamm. På bilden också dräneringsentusiasten Lasse Löfman och längst till höger Ben-Erik Daniels som också odlar äpplen i Åttböle.
Jordbruk

Nya våtmarker ska trygga
bevattning för fruktodlare

Ålands landskapsregering har beviljat tillstånd för tre multifunktionella våtmarker/kombidammar inom Markusbölefjärdens vattenskyddsområde. Syftet är att minska näringstillförseln till råvattentäkten Markusbölefjärden och ge mer bevattningsvatten till flera odlare i området.

De tre kombidammarna är en del av totalt nio nordiska projekt som fått pengar från Nordiska Ministerrådet och projektledaren Ann Nedergård vid Ålands Vatten Ab som tog initiativ till projektet i Finström hoppas att bolaget kan stå för alla kostnader.

– I den bästa av världar räcker de 80.000 euro som Nordiska ministerrådet beviljade. Men utöver planering och projektering som nu är i slutfasen vet vi ännu inte vad grävningsarbetet kommer att kosta, säger Nedergård.

Hon hoppas att grävningsentreprenaden kan bjudas ut efter årsskiftet.

Ålands Vatten vill med hjälp av våtmarkerna minska näringsläckaget till Markusbölefjärden, som tillsammans med Långsjön utgör bolagets viktigaste råvattentäkter.

Reserv för Åttböle

De tre kombidammarna byggs i Finström och en av dem placeras på Åttböle gårds marker. Eftersom projektet fortfarande är under planering vet bär- och fruktodlaren Oscar Sandén ännu inte vad den nya bevattningsdammen kan komma att kosta för hans del.

– Dammen kommer att stå på min mark och det är bara jag som kan använda den för bevattning, men markägare runtom får nytta av den genom att den urlakar deras marker, säger Oscar Sandén.

Ann Nedergård påpekar att den nya våtmarken i praktiken blir en reserv eftersom Åttböle gård redan tar bevattningsvatten från Storträsk.

Som ett fjärde projekt finns också planer på en flytande våtmark som Ålands Vatten skulle bekosta i Markusbölefjärden, men enligt Ann Nedergård är det osäkert om det konceptet kan genomföras.

– Det företag som levererar flytande våtmarker har sagt att de inte längre levererar till Åland. Därför jobbar vi nu på med de andra tre projekten och får sedan se hur vi går vidare. 

Mera magasinering

De två andra multifunktionella våtmarkerna placeras öster om Prästgårdsnäset i Finström samt intill Finnbackaträsket i Grelsby.

Inte heller Petra Sundin som redan tar vatten från träsket för sin äppelodling Änglagård vet om den nya dammen leder till extra kostnader för hennes del.

– Med våtmarken och dammen i anslutning till Finnbackaträsket vill vi rena vattnet som rinner ut i Markusbölefjärden samtidigt som det blir möjligt att magasinera mera vatten. Petra får alltså på det sättet ytterligare en bevattningskälla, kommenterar Ann Nedergård.

Ingen granskning

I motiveringen för sitt beslut om tillstånd för de nya våtmarkerna hänvisar landskapsregeringen till att åtgärderna minskar näringstransporterna till råvattentäkten Markusbölefjärden och samtidigt ger vinster för odlingen i närheten genom möjlighet till bevattningsvatten.

Dessutom ger projektet bättre möjligheter till biologisk mångfald, mer kolinlagring och ett ekosystem i balans.

– Platserna har identifierats i samråd med markägare och odlare. Berörda parter och markägare är positiva till genomförandet av planerna och Ålands Vatten Ab kommer att teckna avtal med parterna innan åtgärderna vidtas, konstaterar landskapsregeringen.

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) har informerats om planerna och ”under givna förutsättningar” ska projekten ”inte behöva granskning eller tillstånd”.